ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

Νέα

ΣΑΝ ΠΑΕΙ Ο ΑΠΡΙΛΗΣ ΔΩΔΕΚΑ...
5 ΧΡΟΝΙΑ, 600 ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ!
Ήταν πριν από πέντε χρόνια ακριβώς. 12 Απρίλη 2020. Είκοσι μέρες μετά την κήρυξη του πρώτου lockdown λόγω της πανδημίας. Ο "κυρατζής" του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης, απομονωμένος στην έδρα της "Απείρου", το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, προσπαθεί να αντιπαρέλθει την αναστολή των δια ζώσης δράσεων.. Και ξεκινά μια ψηφιακή δράση που σήμερα μπορούμε να αναλογιστούμε γιατί κατέστησε την ημερομηνία αυτή ως ένα ορόσημο για το Πολυφωνικό Kαραβάνι!
Την ημέρα αυτή μοντάρει και δημοσιεύει ένα βίντεο για την ίδια την ημέρα - τις 12 του Απρίλη. "Σαν πάει ο Απρίλης δώδεκα" ο τίτλος, τραγούδι με Πολυτσανίτικο όμιλο και την πρώτη εκδήλωση της "Απείρου", στις 2 aygo;ystoy 1998 στο Πολύδροσο. Το βίντεο ήταν φτωχό ως προς τη λήψη του, τότε η "¨Απειρος" δεν διέθετε ούτε φωτογραφική μηχανή και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει αριθμό θεάσεων ανάλογο των άλλων δημοσιεύσεων στο κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού. Έχει, όμως, κάτι πολύ σπουδαίο, ανεκτίμητο!
Ήταν ένα βίντεο - θεμέλιο σε μια δράση που αναγορεύθηκε σε πρωτεύουσα την περίοδο της πανδημίας αλλά και μια από τις κύριες δράσεις μέχρι σήμερα που γορτάζουμε τα πέντε χρόνια από τότε. Στα πέντε χρόνια. λοιπόν, το Πολυφωνικό Καραβάνι δημοσίευσε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 600 βίντεο στο κανάλι του! 500 ως; δημόσια βίντεο και άλλα 100 ως unlisted βίντεο, δημοσιευμένα απευθείας από άλλες σελίδες μας! Αυτό σημαίνει ένα βίντεο κάθε τρεις μέρες, κατά μέσο όρο, επί πέντε ολόκληρα χρόνια!
Η αντίληψη που υπηρετεί το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι η κοινωνία της ζώσας παράδοσης, η διάθεση των αρχειακών υλικών σε κάθε ιχνηλάτη, κάθε σκυταλοδρόμο. Και το εφαρμόζει έμπρακτα, με άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας, άπειρες καταγραφές και μοντάζ, εμπλουτίζοντας διαρκώς τα υλικά τεκμηρίωσης, υποστηρίζοντας τα εργαστήρια πολυφωνίας αλλά και κάθε πολυφωνικό εγχείρημα. Το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα απίστευτα γενναιόδωρο ταξίδι. Και το επιβεβαιώνει κα έτσι, ψηφιακά, διαδικτυακά.
Για αυτό γιορτάζουμε σήμερα! Πέντε χρόνια, εξακόσια βίντεο. Και συνεχίζουμε! Με επόμενη γιορτή, κατά τους στίχους του ίδιου τραγουδιού ("σαν πάει ο Απρίλης δώδεκα κι ο Μάης δεκαπέντε"), στις 14 Μάη! Στο δέκατο γιορτασμό της ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ! Kαλές αντάμωσες στα επόμενα!
Ο ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ
 
10.4.2025
Φίλοι μας ειδοποίησαν ότι στην εξαιρετική εκπομπή της Λίνας Νικολακοπούλου και της Alexandra Christakaki "Mε τα πόδια μέχρι την αλήθεια" στο 2ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο προσκεκλημένος, κορυφαίος φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος μνημόνευσε κάποια στιγμή το Πολυφωνικό Καραβάνι καθώς και έναν άλλο, κοινό, αγαπημένο μας προορισμό, την ¨Ολυμπο Καρπάθου.
 
Αναζητήσαμε την εκπομπή διαδικτυακά και προς το τέλος της ο Νίκος μιλά για την εμπειρία του από το Καραβάνι ενώ λίγο νωρίτερα ο άλλος προσκεκλημένος, ο Θάνος Σταυρίδης, αναφέρεται στο πολυφωνικό τραγούδι και τα τραγούδια στα νυχτέρια και τη δουλειά, άλλη μεγάλη θεματική της έρευνάς μας. Με τον Νίκο Οικονομόπουλο συνταξιδεύουμε χρόνια, όσο μακριά και αν βροσκόμαστε - εκείνος διαρκώς αλλάζοντας χώρες με το εργαστήρι του ONTHEROAD.
 
Aξιωθήκαμε να συνταξιδέψει, μαζί με το Εργαστήρι του, με το Πολυφωνικό Καραβάνι. Από εκεί και οι τρεις φωτογραφίες που συνοδεύουν τούτη τη δημοσίευση. Ο Νίκος στήριξε με επιστολή συναίνεσης την εγγραφή του Πoλυφωνικού Καραβανιού στις Καλές Πρακτικές της UNESCO, ξεχωριστή τιμή από έναν παγκόσμια αναγνωρισμένο φωτογράφο, μέλος του MAGNUM. O Nίκος Οικονομόπουλος, επίσης, αναγορεύθηκε επίτιμος Ολυμπίτης Καρπάθου μαζί με τον ¨κυρατζή" μας Αλέξανδρο Λαμπρίδη και τον καθηγητή Παύλο Κάβουρα το 2018.
 
Aκούστε την ωραία εκπομπή που, σε ένα μήνα, φιλοξενεί τους "κυρατζήδες" μας Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. Στις 11 Μάη, την ημέρα που θα επιστρέφει το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι από τα σύνορα, τρεις μέρες πριν την Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού 2025. Καλές αντάμωσες στα επόμενα!
ο σύνδεσμος της εκπομπής
 
ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ
 
Γνωρίσαμε την εθνομουσικολόγο Aθηνά Κατσανεβάκη από το ξεκίνημα του Πoλυφωνικού Καραβανιού. Συμμετείχε ως εισηγήτρια στην επιστημονική διημερίδα που διοργανώσαμε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, το 1999 σε Δελβινάκι και Ιερά Μoνή Γιρομερίου. Θέμα της εισήγησής της "Γραμμουσιάνικη και Φαρσεριώτικη πολυφωνία, μια συγκριτική προσέγγιση". Την εποχή εκείνη η κα Κατσανεβάκη ήταν ήδη Διδάκτωρ Μoυσικολογίας, με διατριβή αναφερόμενη στο πολυφωνικό τραγούδι.
Συναντηθήκαμε με την Αθηνά Κατσανεβάκη πολλές φορές από τότε. Την ανταμώσαμε, πρώτα από όλα, στο πεδίο, σε χωριά της βλάχικης πολυφωνίας, σε σταθμούς του Πολυφωνικού Καραβανιού, όπως στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Παρακαλουθούσαμε την επιστημονική διαδρομή της, ως Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αρχικά και, τώρα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακαλουθούμε, παράλληλα, και την ερμηνευτική της διαδρομή, με τη δημιουργία και την ενεργοποίησή της σε πολυφωνικά και φωνητικά σύνολα, όπως τις "Ηχώ" και τα "Κρούσταλλα" που χαρήκαμε δισκογραφικά και δια ζώσης σε εμφανίσεις τους.
Συνεργαστήκαμε με την Αθηνά Κατσανεβάκη σε κύκλους δράσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού και αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους επιστημονικούς μας συνεργάτες. Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τεκμηρίωση της έρευνας, στην επιμόρφωση και τη συγκρότηση των μαθητών μας στα Εργαστήρια Πολυφωνίας, των συνταξιδιωτών μας στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με εργασίες και σεμινάριά της, ακόμη και διαδικτυακά, στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Κι είναι πάντα πρόθυμη να απαντήσει σε ερωτήματά μας, να μοιραστούμε προβληματισμούς από την έρευνά μας σε κοινά πεδία.
 
Πριν λίγους μήνες, με δική της πρωτοβουλία, η Αθηνά Κατσανεβάκη μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της να παραχωρήσει στο Πολυφωνικό Καραβάνι το σύνολο του αρχείου της. Το αρχείο περιέχει ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις από επιτόπιες έρευνες της ίδιας της ερευνήτριας που επιτέλεσε κατά τα έτη 1990 μέχρι και σήμερα. Η έρευνα είχε σαν σκοπό την καταγραφή του ιστορικού εθιμικού τραγουδιστικού ρεπερτορίου και των χορών των οικισμών όπου έγιναν οι επιτόπιες καταγραφές, όπως και τοπικές κομπανίες οργανοπαικτών. Η βασική περιοχή από την οποία προέρχονται οι καταγραφές είναι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και κάποιες δειγματοληπτικές καταγραφές σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας όπως η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και η Κρήτη, η παραμεθόρια Ήπειρος και η περιοχή της Βορείου Ηπείρου στην σημερινή Νότια Αλβανία και το κράτος της Βορείου Μακεδονίας. Το αρχείο συνοδεύεται από μία πλήρη τεκμηρίωση και περιγραφή των περιεχομένων του.
 
Πριν δέκα ημέρες ο "κυρατζής" του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης ταξίδεψε ειδικά στη Θεσσαλονίκη για την παραλαβή του αρχείου από την κα Αθηνά Κατσανεβάκη. Tο Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 συναντήθηκαν για την παράδοση του αρχείου αλλά και για μια εξαιρετικά πολύτιμη καταγραφή της μαρτυρίας της ερευνήτριας και πανεπιστημιακής καθηγήτριας σχετικά με την επιτόπια έρευνά της και την επιστημονική της διαδρομή. Στη συνάντηση προσήλθε ευγενικά και ο κ. Άρης Μπαζμαδέλης, Μουσικός Βιβλιοθηκονόμος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ο οποίος επιμελήθηκε και το σχετικό πρακτικό παράδοσης - παραλαβής του Εθνομουσικολογικού Αρχείου της Αθηνάς Κατσανεβάκη.
Θεωρούμε την πράξη της Αθηνάς Κατσανεβάκη αληθινά ανεκτίμητη. Το εθνομουσικολογικό αρχείο της, έτσι κι αλλιώς, συμπεριλαμβάνοντας καρπούς επιτόπιας έρευνας σε βάθος τριάντα πέντε χρόνων, έχει ανεκτίμητη αξία. Ανάλογη αξία έχει ό,τι πρεσβεύει η απόφασή της να παραχωρήσει και να κοινωνήσει το αρχείο, αναδεικνύοντας αυτό που συνειδητοποιούμε όλοι όσοι αφοσιωνόμαστε στα πεδία της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς, ότι η διάδοση έχει τεράστια συμβολή στην ίδια τη διαφύλαξη, ότι ό,τι μοιραζόμαστε με τους άλλους είναι αυτό που τελικά όλοι θα έχουμε.
 
Θα αναφερθούμε προσεχώς στους λόγους που η κα Κατσανεβάκη παραχώρησε το αρχείο της στο Πολυφωνικό Καραβάνι, τη βαθιά της εκτίμηση και την πίστη ότι η χειρονομία της θα αξιοποιηθεί, επιστρέφοντας έτσι και στις πηγές της έρευνάς της. Το Πολυφωνικό Καραβάνι, κατά καιρούς, αξιώθηκε την παραχώρηση ή τη δωρεά πολύτιμων αρχειακών υλικών, από την πρώτη παραχώρηση υλικών από τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα ως τις πιο πρόσφατες, εκείνη του Ιπποκράτη Κατσένη και του Σπύρου Λίνα πριν τρεις μήνες. Ποτέ δεν επιζητήσαμε, πάντα η παραχώρηση μας προτάθηκε από τους ίδιους τους δωρητές και αυτό μας δίνει μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

Το Πoλυφωνικό Καραβάνι αποχαιρετά τον ποιητή Τάσο Πορφύρη. Μετά τον Απόστολο Ζώτο, τον Γιάννη Δάλλα, τον Μιχάλη Γκανά, μια ακόμη αναχώρηση ποιητή τα τελευταία χρόνια που μας φτωχαίνει. Γεννημένος το 1931 ο Τάσος Πορφύρης, θεμελίωσε το έργο του στο γενέθλιο τόπο, με την πρώτη συλλογή του το 1961, τη "Νεμέρτσκα". Ο τόπος του, ο τόπος μας. στάθηκε διαρκής πηγή έμπνευσης στο έργο του. Αξιωθήκαμε να τον γνωρίσουμε, να τον παρουσιάσουμε, να τον "φιλοξενήσουμε" σε δράσεις μας, όπως στη "Μουσική των συνόρων", τη συλλογική ποιητική ιχνηλασία που διοργάνωσε το Πολυφωνικό Καραβάνι το 2021 στα χωριά ποιητών και λογοτεχνών στην παραμεθόρια Ήπειρο, με "κυρατζή" τον ποιητή Γιάννη Ζαρκάδη. Σε κάθε μας Καραβάνι αχώριστος συνταξδιώτης είναι η ανθολογία ηπειρώτικης ποίησης "Πολυφωνικόν", σε ανθολογία του Τάσου Πορφύρη. Ως σπονδή στη μνήμη του δημοσιεύθηκε σήμερα στο κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού βίντεο από τη δράση του 2021. Το έργο του θα τον κρατά μαζί μας, ως διαρκής αναφορά και έμπνευση και στα δικά μας βήματα.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις πολυφωνίες της άνοιξης και της ποίησης στη μουσική σκηνή "Μακάρι". Μια γενναιόδωρη άγρα τραγουδιών από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας καθώς και από το Βώλακα Δράμας, την Κέρκυρα και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού και το πάθος της "Χαονίας" που ταξιδεύει για τριακοστή χρονιά, όντας το μακροβιότερο πολυφωνικό σχήμα της εποχής μας. Καλή αντάμωση στο "Μακάρι", Ζωοδόχου Πηγής 125, το Σάββατο 22.3 στις 10 μμ

Νέα - Εκδηλώσεις

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com