Νέα

Tο ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στην UNESCO!

- πάνω από είκοσι χρόνια δρόμος και χιλιάδες χιλιόμετρα ζωής -

 

 

Το βίντεο που συνόδευσε την πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μόλις δημοσιοποιήθηκε από το κανάλι του Καραβανιού στο YοuTube!
 
To βίντεο βασίστηκε αποκλειστικά σε υλικά του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού, από την 22χρονη δράση του μεγάλου ταξιδιού των φωνών, δεν γυρίστηκε τίποτε επί τούτου, δκαι ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019, σε παραγωγή του Πολυφωνικού Καραβανιού. Από τότε μέχρι χθες υπήρχε στη διαδικτυακή προβολή του φακέλλου της πρότασης στο site της UNESCO ενώ από σήμερα δημοσιοποιήθηκε, μαζί με την απόφαση της εγγραφής και τους επαίνους που την συνοδεύουν, και πάλι στο site της UNESCO.
 
Ευκαιρία να το χαρούμε και στο δικό μας κανάλι και να το κοινοποιήσουμε στις σελίδες και τους φίλους μας, να μοιραστούμε τη χαρά για την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, την κορυφαία προβολή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, τη μεγάλη δικαίωση και ενθάρρυνση της κοινότητας πολυφωνίας! Ας το κοινοποιήσουμε! Και ας εγγραφούμε άμεσα στο κανάλι του Καραβανιού στο ΥοuTube!
 
 
Δείτε το βίντεο εδώ:
 
 
 
 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

 

Με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2020, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ εγγράφεται στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα! Ας σημειωθεί ότι στη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται 180 χώρες!

Μια τεράστια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι που αντανακλά και στηρίζεται στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι! Μια μεγάλη ενθάρρυνση για την Κοινότητα Πολυφωνίας, για όλους όσους πασχίζουν για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού.

Να σημειωθεί ότι στην απόφασή του το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης συγχαίρει την Ελλάδα για την υποβολή μιας υποδειγματικής υποψηφιότητας, με ένα πρόγραμμα διαφύλαξης που ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία των πρωτεργατών της  μη κερδοσκοπικής «Άπειρος» και είναι βαθιά συνδεδεμένο με την κοινότητά του ενώ  ανταποκρίνεται με υποδειγματικό τρόπο στους κινδύνους που απειλούν το πολυφωνικό τραγούδι. Επαινεί, επίσης, για την ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και δημιουργική προσέγγιση που συνέβαλε στην προσαρμογή του πολυφωνικού τραγουδιού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικό πλαίσιο, με τη μετακίνηση από την ύπαιθρο στα αστικά περιβάλλοντα και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2019. Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη, ενδεικτικά, από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του. Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή και πέμπονται εγκάρδιες ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, Γιάννη Δρίνη και Ιωάννα Τζαβάρα που φρόντισαν για την προετοιμασία και την αρτιότητα του φακέλου της πρότασης, σε συνεργασία με τους κυραντζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού, Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από ένα παραμεθόριο χωριό, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκεί όπου είναι η έδρα της διοργανώτριάς του, αστικής μη κερδοσκοπικής "Άπειρος". Και από τότε, σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. Ανέδειξε συστηματικά τα κοινά στοιχεία του πολυφωνικού τραγουδιού δώθε κι απέκει από το σύνορο και τη συνάντηση με τις πολυφωνίες των γειτονικών λαών. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε σε μια νέα "άνοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, σε σειρά αστικών κέντρων με επίκεντρο την Αθήνα, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι νιώθει τιμή κι ευγνωμοσύνη για όλους τους συνταξιδιώτες του, όλα αυτά τα χρόνια, για τους ύστατους βιωματικούς ερμηνευτές, τους ακρίτες της πολυφωνίας, για τους ομίλους, τα σχήματα, τις αυτοσχέδιες πολυφωνικές παρέες, για όσους στήριξαν πολύπλευρα τη δράση του - πρόσωπα και φορείς, για όσους κρατάνε το πολυφωνικό τραγούδι ζωντανό και στις πόλεις, μεταλαμπαδεύοντας το ρίγος, το σφρίγος, το πρέπος του στους σημερινούς ιχνηλάτες του, τους αυριανούς σκυταλοδρόμους.

Η μέρα αυτή είναι μέρα χαράς, δικαίωσης και ενθάρρυνσης για όλη την κοινότητα του πολυφωνικού τραγουδιού. Η παγκόσμια αναγνώριση του Πoλυφωνικού Καραβανιού, με την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές, είναι ένας κορυφαίος σταθμός στο μεγάλο ταξίδι των φωνών, μια εξαιρετική αφετηρία για τις μελλοντικές διαδρομές του! Γιατί το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο!

 

Δείτε την εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού στη σελίδα της UNESCO: εδώ.

 

Διαδικτυακό Εργαστήρι Πολυφωνίας

 

 

Από τις 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης. Από τις 7 Νοεμβρίου γενικεύθηκαν τα αυξημένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, θέτοντας όλη την Ελλάδα σε κατάσταση lock – down.

Από τις 12 Νοεμβρίου τα σεμινάρια του Εργαστηρίου Πολυφωνίας συνεχίζονται πια διαδικτυακά, την γνώριμη μέρα και ώρα (κάθε Πέμπτη, 6-7:30 μμ). Το Πολυφωνικό Καραβάνι, όπως και στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος – Μάιος) αντιπαρέρχεται δημιουργικά τις δυσκολίες της περιόδου, φροντίζοντας, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει την αδιάλειπτη λειτουργία του Εργαστηρίου Πολυφωνίας.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια συνεχίζονται με διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή, αναζητώντας και αξιοποιώντας τρόπους υπέρβασης των περιορισμών, μέσα από τη δύναμη του πολυφωνικού τραγουδιού, την κοινωνία της γνώσης των κυραντζήδων του Πολυφωνικού Kαραβανιού, την συνέπεια και το πάθος των συμμετεχόντων.  

Πολυφωνικό τραγούδι με κάθε τρόπο!

 

 

ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ


ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

 

 

 

Σήμερα, στο πλαίσιο της 15ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής, κρίνεται η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Μάρτιο του 2019 και αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας για εγγραφή στο συγκεκριμένο κατάλογο, όπου, από το 2009 μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί συνολικά μόλις 22 πρακτικές από τα 180 κράτη μέρη της Σύμβασης της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2003. Πρόκειται για καλές πρακτικές διαφύλαξης ΑΠΚ, προγράμματα πρότζεκτς και δραστηριότητες που καλύτερα αντανακλούν τις αρχές και τους σκοπούς της Σύμβασης.

Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώνεται από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίζεται από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του. Η εγγραφή, άλλωστε, αντανακλά στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι που, έτσι, προβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αρμόδιο Όργανο Aξιολόγησης εισηγήθηκε προς τη Διακυβερνητική Επιτροπή την εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού, προτείνοντας, μάλιστα, να αναγνωριστεί ο φάκελος στο σύνολό του ως καλό παράδειγμα για τον κύκλο προτάσεων εγγραφής του 2020. Όλα αυτά θα κριθούν στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται διαδικτυακά και μπορείτε να παρακoλουθήσετε ζωντανά σήμερα, από τις 2:30 ως τις 5:30 μμ, στο παρακάτω link.

 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com