Νέα

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΠΟΛΥΦΩΝΗ! ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ και ΚΑΛΟΓΛΕΝΤΙΣΜΕΝΗ!
 
 
 
 
Τo Πολυφωνικό Καραβάνι εύχεται καλή χρονιά, καλοτάξιδη, γεμάτη τραγούδια, συνάξεις, γλέντια της ψυχής! Καλή χρονιά σε όλες τις πολυφωνικές παρέες, τα σχήματα, τους συνταξιδιώτες, σε όλη την, όλο και πιο μεγάλη, κοινότητα πολυφωνίας! Καλή χρονιά στα ακριτικά χωριά της πολυφωνίας, στα νεανικά πολυφωνικά στέκια στις πόλεις! Καλή χρονιά σε όσους πασχίζουν, με αλήθεια, πρέπος και πάθος, για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού!
 
Πριν λίγες μέρες, το μεγάλο ταξίδι των φωνών αξιώθηκε την παγκόσμια αναγνώριση, με την εγγραφή του στον κατάλογο Καλών Πρακτικών της UNESCO! Mε αυτή την ορμή διαβαίνουμε στη νέα χρονιά, τη νέα δεκαετία! Δίχως να υποστέλλουμε στιγμή τη δράση μας, υπερσκελίζοντας τις δυσκολίες της εποχής, κοινωνώντας διαρκώς καρπούς από την 23χρονη διαδρομή μας. Προετοιμαζόμαστε για τη μέρα που θα ξανατραγουδήσουμε πολυφωνικά όπως τους πρέπει, από κοντά, ο ένας δίπλα, μαζί με τον άλλο! Σε ευτοσχέδια γλέντια αλλά και στις μεγάλες γιορτές που ετοιμάζουμε για το 2021, χρονιά με το μεγαλύτερο Καραβάνι!
 
Η φωτογραφία που κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά, προέρχεται από το Xειμερινό Πολυφωνικό Καραβάνι 2014, έτσι μας υποδέχθηκε η κυρά Όλγα στον Παρακάλαμο, σπάζοντας το ρόδι στα πόδια μας - να έχουμε καλή χρονιά, καλές στράτες! Ας σπάσουμε το ρόδι, λοιπόν!
 
 
 
ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ 2021
 
"Από την Άπειρο στον Κόσμο"
 
 
 
 
 
Εδώ και χρόνια, τέτοιες μέρες, κόβουμε την Πίτα του Πολυφωνικού Καραβανιού. Πέρυσι την κόψαμε στη διάρκεια του Χειμερινού Καραβανιού με αγαπημένους φίλους στην Πολύτσανη. Πρόπερσι σε ένα στέκι μας, στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα, ένα χρόνο πριν σε θεματική εκδήλωση του Εργαστηρίου Πολυφωνίας, στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης.
 
Τέτοια "έθιμα" δεν αναστέλλονται και τα τιμούμε, προσαρμοσμένα στο πλαίσιο της εποχής. Το Πολυφωνικό Καραβάνι έκοψε την Πίτα του για το 2021! Σε ένα χώρο συνυφασμένο με τα τραγούδια μας, τον λόφο των Νυμφών. Πολύ συνειδητά, με περιορισμένες παρουσίες. Οι πέντε πιο πιστοί συνταξιδιώτες εδώ και πολλά χρόνια. Οι πέντε μετρούν, τη δεκαετία του 2010, περισσότερα από είκοσι Καραβάνια ο καθένας!
 
Στα "γραμμένα" της Πίτας κι η πρόσφατη, παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, η εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές στην UNESCO. Μπορεί να βγήκαν λίγο μεγάλα τα γράμματα του διεθνή οργανισμού αλλά η ουσία είναι στη λεζάντα - "από την ΑΠΕΙΡΟ στον ΚΟΣΜΟ".
 
Και του χρόνου, από κοντά, όλοι μαζί αντάμα, σε αγαπημένα μέρη! Πάντα με το Πολυφωνικό Καραβάνι!
 

Tο ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στην UNESCO!

- πάνω από είκοσι χρόνια δρόμος και χιλιάδες χιλιόμετρα ζωής -

 

 

Το βίντεο που συνόδευσε την πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μόλις δημοσιοποιήθηκε από το κανάλι του Καραβανιού στο YοuTube!
 
To βίντεο βασίστηκε αποκλειστικά σε υλικά του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού, από την 22χρονη δράση του μεγάλου ταξιδιού των φωνών, δεν γυρίστηκε τίποτε επί τούτου, δκαι ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019, σε παραγωγή του Πολυφωνικού Καραβανιού. Από τότε μέχρι χθες υπήρχε στη διαδικτυακή προβολή του φακέλλου της πρότασης στο site της UNESCO ενώ από σήμερα δημοσιοποιήθηκε, μαζί με την απόφαση της εγγραφής και τους επαίνους που την συνοδεύουν, και πάλι στο site της UNESCO.
 
Ευκαιρία να το χαρούμε και στο δικό μας κανάλι και να το κοινοποιήσουμε στις σελίδες και τους φίλους μας, να μοιραστούμε τη χαρά για την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, την κορυφαία προβολή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, τη μεγάλη δικαίωση και ενθάρρυνση της κοινότητας πολυφωνίας! Ας το κοινοποιήσουμε! Και ας εγγραφούμε άμεσα στο κανάλι του Καραβανιού στο ΥοuTube!
 
 
Δείτε το βίντεο εδώ:
 
 
 
 
 

Το Πολυφωνικό Καραβάνι στην ΕΡΑ Ιωαννίνων

 

Ο κυραντζής του Πολυφωνικού Καραβανιού, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, μιλάει για το Πολυφωνικό Καραβάνι με αφορμή την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, από τις 12μμ ως τη 1μμ σε συνέντευξη στην εκπομπή του Παναγιώτη Τζόκα "Ανθολόγιο Πολιτισμού", σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.

 

Συντονιστείτε! 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

 

Με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2020, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ εγγράφεται στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα! Ας σημειωθεί ότι στη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται 180 χώρες!

Μια τεράστια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι που αντανακλά και στηρίζεται στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι! Μια μεγάλη ενθάρρυνση για την Κοινότητα Πολυφωνίας, για όλους όσους πασχίζουν για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού.

Να σημειωθεί ότι στην απόφασή του το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης συγχαίρει την Ελλάδα για την υποβολή μιας υποδειγματικής υποψηφιότητας, με ένα πρόγραμμα διαφύλαξης που ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία των πρωτεργατών της  μη κερδοσκοπικής «Άπειρος» και είναι βαθιά συνδεδεμένο με την κοινότητά του ενώ  ανταποκρίνεται με υποδειγματικό τρόπο στους κινδύνους που απειλούν το πολυφωνικό τραγούδι. Επαινεί, επίσης, για την ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και δημιουργική προσέγγιση που συνέβαλε στην προσαρμογή του πολυφωνικού τραγουδιού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικό πλαίσιο, με τη μετακίνηση από την ύπαιθρο στα αστικά περιβάλλοντα και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2019. Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη, ενδεικτικά, από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του. Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή και πέμπονται εγκάρδιες ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, Γιάννη Δρίνη και Ιωάννα Τζαβάρα που φρόντισαν για την προετοιμασία και την αρτιότητα του φακέλου της πρότασης, σε συνεργασία με τους κυραντζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού, Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από ένα παραμεθόριο χωριό, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκεί όπου είναι η έδρα της διοργανώτριάς του, αστικής μη κερδοσκοπικής "Άπειρος". Και από τότε, σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. Ανέδειξε συστηματικά τα κοινά στοιχεία του πολυφωνικού τραγουδιού δώθε κι απέκει από το σύνορο και τη συνάντηση με τις πολυφωνίες των γειτονικών λαών. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε σε μια νέα "άνοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, σε σειρά αστικών κέντρων με επίκεντρο την Αθήνα, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι νιώθει τιμή κι ευγνωμοσύνη για όλους τους συνταξιδιώτες του, όλα αυτά τα χρόνια, για τους ύστατους βιωματικούς ερμηνευτές, τους ακρίτες της πολυφωνίας, για τους ομίλους, τα σχήματα, τις αυτοσχέδιες πολυφωνικές παρέες, για όσους στήριξαν πολύπλευρα τη δράση του - πρόσωπα και φορείς, για όσους κρατάνε το πολυφωνικό τραγούδι ζωντανό και στις πόλεις, μεταλαμπαδεύοντας το ρίγος, το σφρίγος, το πρέπος του στους σημερινούς ιχνηλάτες του, τους αυριανούς σκυταλοδρόμους.

Η μέρα αυτή είναι μέρα χαράς, δικαίωσης και ενθάρρυνσης για όλη την κοινότητα του πολυφωνικού τραγουδιού. Η παγκόσμια αναγνώριση του Πoλυφωνικού Καραβανιού, με την εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές, είναι ένας κορυφαίος σταθμός στο μεγάλο ταξίδι των φωνών, μια εξαιρετική αφετηρία για τις μελλοντικές διαδρομές του! Γιατί το Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει, κάθε φορά πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο!

 

Δείτε την εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού στη σελίδα της UNESCO: εδώ.

 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com