Νέα

Τo Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι παντός καιρού. Έχει πορευθεί αδιάλειπτα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, 22 χρόνια τώρα. Ανάλογα, συνεχίζει και αναπροσαρμόζει τη δράση του στην περίοδο της πανδημίας.  Προκρίνοντας την ανάγκη της συνέχειας στην προβολή και διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού ακόμη και στις τωρινές, πρωτόγνωρες συνθήκες. Έχοντας αναπτύξει την περίοδο της καραντίνας δράση παραγωγική και καρποφόρα, ιδιαίτερα στους τομείς του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού και των διαδικτυακών εργαστηρίων πολυφωνίας, τώρα προετοιμάζεται για τους δύο μεγάλους, ετήσιους καλοκαιρινούς σταθμούς.

Τo Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020 θα ταξιδέψει από την Τετάρτη 29 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 7 Αυγούστου, σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο. Το πρόγραμμά του, πέρα από τα ανταμώματα και τις βραδιές πολυφωνίας, θα είναι εστιασμένο στη συλλογική επιτόπια έρευνα και μαθητεία καθώς και στην παραγωγή ενός θεματικού ντοκιμαντέρ. Το αναλυτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται με τους φορείς που ως οικοδεσπότες μας καλωσορίζουν στα χωριά τους και θα ανακοινωθεί σύντομα. Στο ταξίδι και τις δράσεις, κύριο μέλημα θα αποτελεί η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας και, ανάλογα, θα προσαρμοστούν οι συνθήκες των δράσεων.

Η Mεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2020, η κορυφαία εκδήλωση του Πολυφωνικού Καραβανιού κάθε χρόνο στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 8 μμ, στο Θέατρο Πέτρας. H φετινή εκδήλωση, θα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, ανοίγοντας την δεύτερη δεκαετία των Μεγάλων Γιορτών Πολυφωνίας, και θα διοργανωθεί στο μεγάλο Θέατρο της Πέτρας. Η Πέτρα, χάρη στην πολύχρονη συνεργασία του Δήμου Πετρούπολης, αποτελεί τον πιο οικείο και προνομιακό χώρο για το πολυφωνικό τραγούδι και τους φίλους του. Και έτσι θα ανταμώσουμε και φέτος, σε μια αλλιώτικη και αξέχαστη βραδιά!

Το Πολυφωνικό Kαραβάνι είναι ένα μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει. Ένα ταξίδι παντός καιρού που συνεχίζεται σε όλες τις συνθήκες, με αφοσίωση στη διαφύλαξη, προβολή και διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού. Έτσι συνέχισε το έργο του, ακόμη και στις αποτρεπτικές συνθήκες της αναστολής λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, των σεμιναρίων και των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, την άνοιξη του 2020 στην Ελλάδα.


Οι δύο μήνες «καραντίνας» αξιοποιήθηκαν από το Πολυφωνικό Καραβάνι για την ανάπτυξη δράσης σε τέσσερις κατευθύνσεις:


1. Οργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων των Εργαστηρίων Πολυφωνίας, με την πραγματοποίηση δέκα τηλεδιασκέψεων και με αυξανόμενη συμμετοχή στο διάστημα 20/3 – 20/5/2020.

2. Παραγωγή 30 βίντεο, με βάση υλικά του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού καθώς και 5 νέων βίντεο που γυρίστηκαν διαδικτυακά και επιτόπια στις ημέρες της καραντίνας, με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν «μαζί» από την Αθήνα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη ως το Παρίσι. H δημοσιοποίηση των βίντεο έγινε μέσα από το διαδικτυακό κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού στο ΥοuTube, τις σελίδες και τις ομάδες του στο Facebook και την ιστοσελίδα του.

3. Οργάνωση διαδικτυακού εορτασμού της «Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού». Η «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού γιορτάζεται από το 2016, με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού, κάθε 14 Μάη και ο φετινός, πέμπτος, εορτασμός της έγινε διαδικτυακά, με δράσεις που εξελίχθηκαν μέχρι τα τέλη Μάϊου, βοηθώντας στην ευρύτερη προβολή του πολυφωνικού τραγουδιού.

4. Προετοιμασία των επόμενων δράσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού, με τη διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων μέσω της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, τον αναπρογραμματισμό των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, την προετοιμασία θεματικού Καραβανιού για τον Αύγουστο του 2020.


Οι δύο μήνες της επιβεβλημένης «καραντίνας» απολογίζονται σήμερα ως ιδιαίτερα καρποφόροι στη δράση του Πολυφωνικού Kαραβανιού και στην αναζήτηση νέων τρόπων και μέσων στη συνέχειά της στις τωρινές συνθήκες. Η καρποφόρα αυτή περίοδος έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική ενός θεσμού που αποτελεί υποψήφια προς εγγραφή πρακτική στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η επελαύνουσα υγειονομική κρίση ενέσκηψε στην Ελλάδα επηρεάζοντας όλους τους τομείς της καθημερινότητας.  
H εξάπλωση της πανδημίας, τα συνακόλουθα μέτρα, βαθαίνουν την οικονομική κρίση σε μια καθολική, κοινωνική κρίση. 
Κάθε μέρα νέα δεδομένα αλλάζουν την ζωή μας, δοκιμάζουν τις κοινωνικές και προσωπικές μας αντοχές, σε ένα κλίμα πάνδημου φόβου.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ σημαντική η δημιουργική διαφυγή από τον αντικειμενικό εγκλεισμό της αυτοπροστασίας και της αλληλοπροαστασίας.
Aπό την αρχή της χρονιάς, το Πολυφωνικό Καραβάνι είχε ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός πλούσιου και απαιτητικού προγραμματισμού.
Κι είναι φυσικό οι πιο άμεσοι, χρονικοί σταθμοί να επανακαφορίζονται στις νέες συνθήκες. Τη θέση των άμεσων εκδηλώαεων έρχεται να πάρει η ανάπτυξη δράσεων.
Kύριες επολογές, η διαδικτυακή προβολή υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού και η διαδικτυακή συνέχιση των εργαστηρίων πολυφωνίας. 
Σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που περνάμε χωριστά για λόγους αμοιβαίας προστασίας και υποστήριξης ενός βαθιά τραυματισμένου συστήματος δημόσιας υγείας,
προτάσσουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε πράγματα, διαφυλλάσσοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της δράσης. με πρόσφορους και ασφαλείς τρόπους.
Εστιάζουμε στο διαδίκτυο, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας μας, τον εμπλουτισμό των σελίδων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Αξιοποιούμε το διαδίκτυο για την συνέχιση των εργαστηρίων πολυφωνίας, με την τακτική πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων.
Αξιοποιούμε την περίοδο της απομόνωσης για την παραπέρα επεξεργασία και συστηματοποίηση των υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Αναπτύσσουμε δράσεις αλληλοστήριξης, ιδιαίτερα για τους ακρίτες, υπερήλικες βιωματικούς ερμηνευτές που βιώνουν την κρίση της πανδημίας στα χωριά.
Επικοινωνούμε κι ενθαρρύνουμε τα μέλη της κοινότητάς μας στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αλβανία αλλά και τους γκρεκάνους συνταξιδιώτες μας.
Αντιστεκόμαστε στην όποια, υφέρπουσα μετατροπή των επιβεβλημένων μέτρων αλληλοπροστασίας σε γενικευμένη κοινωνική μόνωση και απομόνωση με αλλότριες και πρόδηλες στοχεύσεις. 
Παρότι οι μέρες μας, μας θέλουν χωριστά, η εποχή μας μας θέλει όλους μαζί, αλληλέγγυους και συμπράττοντες, με μια αναζωογόννηση του κοινοτικού πνεύματος, της κοινωνικής μας ζωής. 
Από αυτή την κρίση δεν πρέπει να βγούμε ξεμοναχιασμένοι, παραδομένοι στην επέλαση του τρόμου αλλά αντάμα, πιο κοντά, με πιο ζωντανές κι ενεργές τις κοινότητες, την κοινωνία μας.
Στις απαρχές μιας τόσο επώδυνης άνοιξης, δημιουργούμε προϋποθέσεις για μια νέα άνοιξη!


Σύντομα νεότερα!

Στις 14 Μάη 2020 γιορτάζεται, για πέμπτη χρονιά, η Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού. Ένας άτυπος θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2016 και, από τότε, κάθε χρονιά καλωσόριζε νέους ομίλους, πόλεις και χώρες στον γιορτασμό.

Φέτος ο γιορτασμός γίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας που είναι ακόμη αποτρεπτικές για μεγάλα, δημόσια ανταμώματα και μαζικές εκδηλώσεις. Γι' αυτό αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Ημέρα διαδικτυακά σήμερα, κοινοποιώντας βίντεο με πολυφωνικά τραγούδια, προβάλλοντας την λαϊκή πολυφωνία, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την συνάντηση με τους άλλους πυρήνες πολυφωνίας, είτε στις ίδιες, είτε σε άλλες πόλεις και χώρες.

Στο κάλεσμα του διαδικτυακού γιορτασμού ανταποκρίνονται όλο και περισσότεροι όμιλοι και το πολυφωνικό τραγούδι «ακούγεται» όλο και περισσότερο στο πέρασμα της μέρας. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού, προετοιμάζεται διαδικτυακή συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, για την τελευταία ημέρα της Άνοιξης, την Κυριακή 31 Μάη. Εκείνη την ημέρα, για δύο ώρες, θα μεταδοθεί διαδικτυακά ένα πρόγραμμα με βίντεο από πολλούς ομίλους, πόλεις και χώρες.

Ο πέμπτος εορτασμός της Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού γίνεται με τρόπους προσαρμοσμένους στις συνθήκες αλληλοπροστασίας, με την προσδοκία σύντομα να ανταμώσουμε από κοντά, να τραγουδήσουμε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, έτσι όπως θέλει και έτσι όπως πρέπει στο πολυφωνικό τραγούδι.

ΥΓ: για την προετοιμασία της διαδικτυακής συναυλίας της 31ης Μαϊου το συνεργείο επιτόπιων καταγραφών και ψηφιακής επεξεργασίας του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού είναι διαθέσιμο να στηρίξει κάθε όμιλο που το χρειάζεται για να κοινωνήσει τραγούδια του

Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020, 21-24 Μάη

Το Πολυφωνικό Καραβάνι ταξιδεύει στα βόρεια! Σταθερό στις περιοδικές επιστροφές του, κάθε τρία χρόνια επιστρέφει στον Βώλακα Δράμας, με την τόσο όμορφη και ιδιαίτερη, γυναικεία πολυφωνία. Έτσι και φέτος! Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020 ξεκινά την Πέμπτη 21 Μάη, με πρώτο σταθμό την Κερκίνη και τα Αναστενάρια. Από την επόμενη μέρα η βάση μας είναι ο Βώλακας και από εκεί, το Σάββατο 23 Μάη, περνάμε σε γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας, με την δική τους πολυφωνία. Την Κυριακή 24 Μάη παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, πραγματοποιώντας συναυλία σε πόλη που θα ανακοινωθεί σύντομα. Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι συνδυάζει ανταμώματα, γλέντια, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές και μαθητεία, περιήγηση. Οι θέσεις των συνταξιδιωτών στα εποχιακά καραβάνια προορίζονται για μέλη των εργαστηρίων πολυφωνίας ή πολυφωνικών ομίλων, είναι σημαντική η ενεργή συμμετοχή στο τραγούδι, η διάδραση των διαφορετικών ειδών πολυφωνίας και όχι απλά η θέαση. Ο θέσεις είναι περιορισμένες λόγων μεταφορικών μέσων αλλά και της ανθρώπινης κλίμακας της δράσης (επισκέψεις σε σπίτια κλπ) και για αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής. Οριστικοποίηση συμμετοχών μέχρι 30 Απριλίου.

eικόνα από το προηγούμενο ταξίδι μας στον Bώλακα Δράμας - τον Μάιο του 2017
Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι και τότε - τώρα, από τις 21 ως τις 24 Μάη!

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com