Νέα

Η επελαύνουσα υγειονομική κρίση ενέσκυψε στην Ελλάδα επηρεάζοντας όλους τους τομείς της καθημερινότητας.  
H εξάπλωση της πανδημίας, τα συνακόλουθα μέτρα, βαθαίνουν την οικονομική κρίση σε μια καθολική, κοινωνική κρίση. 
Κάθε μέρα νέα δεδομένα αλλάζουν την ζωή μας, δοκιμάζουν τις κοινωνικές και προσωπικές μας αντοχές, σε ένα κλίμα πάνδημου φόβου.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ σημαντική η δημιουργική διαφυγή από τον αντικειμενικό εγκλεισμό της αυτοπροστασίας και της αλληλοπροαστασίας.
Aπό την αρχή της χρονιάς, το Πολυφωνικό Καραβάνι είχε ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός πλούσιου και απαιτητικού προγραμματισμού.
Κι είναι φυσικό οι πιο άμεσοι, χρονικοί σταθμοί να επανακαφορίζονται στις νέες συνθήκες. Τη θέση των άμεσων εκδηλώαεων έρχεται να πάρει η ανάπτυξη δράσεων.
Kύριες επολογές, η διαδικτυακή προβολή υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού και η διαδικτυακή συνέχιση των εργαστηρίων πολυφωνίας. 
Σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που περνάμε χωριστά για λόγους αμοιβαίας προστασίας και υποστήριξης ενός βαθιά τραυματισμένου συστήματος δημόσιας υγείας,
προτάσσουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε πράγματα, διαφυλλάσσοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της δράσης. με πρόσφορους και ασφαλείς τρόπους.
Εστιάζουμε στο διαδίκτυο, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας μας, τον εμπλουτισμό των σελίδων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Αξιοποιούμε το διαδίκτυο για την συνέχιση των εργαστηρίων πολυφωνίας, με την τακτική πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων.
Αξιοποιούμε την περίοδο της απομόνωσης για την παραπέρα επεξεργασία και συστηματοποίηση των υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Αναπτύσσουμε δράσεις αλληλοστήριξης, ιδιαίτερα για τους ακρίτες, υπερήλικες βιωματικούς ερμηνευτές που βιώνουν την κρίση της πανδημίας στα χωριά.
Επικοινωνούμε κι ενθαρρύνουμε τα μέλη της κοινότητάς μας στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αλβανία αλλά και τους γκρεκάνους συνταξιδιώτες μας.
Αντιστεκόμαστε στην όποια, υφέρπουσα μετατροπή των επιβεβλημένων μέτρων αλληλοπροστασίας σε γενικευμένη κοινωνική μόνωση και απομόνωση με αλλότριες και πρόδηλες στοχεύσεις. 
Παρότι οι μέρες μας, μας θέλουν χωριστά, η εποχή μας μας θέλει όλους μαζί, αλληλέγγυους και συμπράττοντες, με μια αναζωογόννηση του κοινοτικού πνεύματος, της κοινωνικής μας ζωής. 
Από αυτή την κρίση δεν πρέπει να βγούμε ξεμοναχιασμένοι, παραδομένοι στην επέλαση του τρόμου αλλά αντάμα, πιο κοντά, με πιο ζωντανές κι ενεργές τις κοινότητες, την κοινωνία μας.
Στις απαρχές μιας τόσο επώδυνης άνοιξης, δημιουργούμε προϋποθέσεις για μια νέα άνοιξη!
Σύντομα νεότερα!

Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020, 21-24 Μάη

Το Πολυφωνικό Καραβάνι ταξιδεύει στα βόρεια! Σταθερό στις περιοδικές επιστροφές του, κάθε τρία χρόνια επιστρέφει στον Βώλακα Δράμας, με την τόσο όμορφη και ιδιαίτερη, γυναικεία πολυφωνία. Έτσι και φέτος! Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020 ξεκινά την Πέμπτη 21 Μάη, με πρώτο σταθμό την Κερκίνη και τα Αναστενάρια. Από την επόμενη μέρα η βάση μας είναι ο Βώλακας και από εκεί, το Σάββατο 23 Μάη, περνάμε σε γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας, με την δική τους πολυφωνία. Την Κυριακή 24 Μάη παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, πραγματοποιώντας συναυλία σε πόλη που θα ανακοινωθεί σύντομα. Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι συνδυάζει ανταμώματα, γλέντια, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές και μαθητεία, περιήγηση. Οι θέσεις των συνταξιδιωτών στα εποχιακά καραβάνια προορίζονται για μέλη των εργαστηρίων πολυφωνίας ή πολυφωνικών ομίλων, είναι σημαντική η ενεργή συμμετοχή στο τραγούδι, η διάδραση των διαφορετικών ειδών πολυφωνίας και όχι απλά η θέαση. Ο θέσεις είναι περιορισμένες λόγων μεταφορικών μέσων αλλά και της ανθρώπινης κλίμακας της δράσης (επισκέψεις σε σπίτια κλπ) και για αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής. Οριστικοποίηση συμμετοχών μέχρι 30 Απριλίου.

eικόνα από το προηγούμενο ταξίδι μας στον Bώλακα Δράμας - τον Μάιο του 2017
Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι και τότε - τώρα, από τις 21 ως τις 24 Μάη!

Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» στο «Μακάρι», 4 Απριλίου

Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» επιστρέφει στην μουσική σκηνή για τέταρτη φορά αυτή την περίοδο. Κάθε φορά με άλλη άγρα τραγουδιών, αυτή την φορά με πολυφωνίες της άνοιξης! Τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμο, Μουργκάνα, Ρίζα, Βούρκο, Χειμάρρα) αλλά και από όλες τις άλλες ελλαδικές και ελληνόφωνες πολυφωνίες (Βώλακας Δράμας, Κάτω Γαρούνας Κέρκυρας, ελληνόφωνα Κάτω Ιταλίας). Με τον ψυχωμένο τρόπο της «Χαονίας» που φέτος ταξιδεύει για 24ηχρονιά, προσκαλώντας νέους συνταξιδιώτες στα πανέμορφα τοπία του πολυφωνικού τραγουδιού. Σάββατο 4 Απριλίου, λοιπόν, η «Χαονία» στο «Μακάρι» (Ζωοδόχου Πηγής 125) – κάντε έγκαιρα κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων! Καλή αντάμωση!

ένα βίντεο από περασμένη εμφάνιση της "Xαονίας" στο "Μακάρι"!

«Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού», 14 Μάη 2020 - ο πέμπτος γιορτασμός!

Κάθε 14 Μάη, από το 2016, γιορτάζουμε την «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού». Ένας εορτασμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού και την ανταπόκριση και την συμμετοχή σειράς πολυφωνικών σχημάτων και πυρήνων πολυφωνίας σε διάφορες πόλεις και χώρες. Κάθε πόλη οργανώνει τον δικό της γιορτασμό, με τον δικό της τρόπο, πάντα όμως με ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου, ενθαρρύνοντας και την ευρύτερη διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού. Φέτος ελπίζουμε να συμμετάσχουν ακόμη περισσότερες πόλεις και χώρες στον εορτασμό που είναι μια ευκαιρία να φέρνει νοερά κοντά τις διάσπαρτες εστίες λαϊκής πολυφωνίας από όλο τον κόσμο, μια άτυπη κοινότητα πολυφωνίας. Ο γιορτασμός της «Ημέρας» στην Αθήνα κάθε χρόνο έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή σε ομίλους και κόσμο. Φέτος θα ξεκινήσουμε από την πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη 14 Μάη, στις 5:30 μμ. Με μια μεγάλη πολυφωνική πατινάδα θα διασχίσουμε το κέντρο της Αθήνας, από την Ερμού, στο Μοναστηράκι, την Ανδριανού, το Θησείο (6:15 μμ) και από εκεί θα ανηφορίσουμε τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου για να καταλήξουμε στο άνδηρο Πικιώνη, στον Λόφο των Μουσών, στου Φιλοπάππου. Εκεί θα στήσουμε μια συμβολική εκδήλωση, αντίκρυ στην Ακρόπολη! Το κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε όλες τις πολυφωνικές παρέες της πόλης! Η γιορτή είναι αυτοοργανωμένη, με σεβασμό στο πολυφωνικό τραγούδι και τους χώρους που φιολοξενούν την γιορτή μας. Είναι από τις πιο όμορφες γιορτές της κοινότητας πολυφωνίας και αξίζει να την ζήσετε!

 

εικόνα από παλαιότερο γιορτασμό της "Ημέρας Πoλυφωνικού Τραγουδιού" και πάλι στο άνδηρο Πικιώνη, στου Φιλοπάππου

Σεμινάρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού στο ΚΕΜΦΑ 2019-2020

Έναρξη: 26 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 

στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης"
 
"Τα πολυφωνικά τραγούδια ή τ' ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ' αντέξεις"       
Μιχάλης Γκανάς

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε! Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με περισσότερο πάθος, γνώση και πείρα. 21 χρόνια Εργαστήρι Πολυφωνίας! Από το 1999 μέχρι σήμερα. με εκατοντάδες συνταξιδιώτες όλα αυτά τα χρόνια. Στο Εργαστήρι που αποτέλεσε την απαρχή εξαίσιων και μεγάλων ταξιδιών, συλλογικών και προσωπικών. Το Εργαστήρι όπου γεννήθηκε και η "Χαονία" και το Πολυφωνικό Καραβάνι.

Σεμινάρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού με τον κυρατζή του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και την πρωτεργάτρια του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" Αλίκη Γκανά. Εκμάθηση με ιδιαίτερη εστίαση στο ύφος κάθε περιοχής, κάθε χωριού, κάθε γενιάς και φύλου στο τραγούδι. Με βάση την εικοσάχρονη, επιτόπια έρευνα του Πολυφωνικού Καραβανιού. Βασισμένοι - και αξιοποιώντας στα σεμινάρια - το εξαίρετο Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού - με την ακρόαση και θέαση κάθε τραγουδιού σε πλήθος παραλλαγών κι ερμηνειών.

"Στα πολυφωνικά έρχεται η ψυχή στα χείλη. Οι λέξεις τους μοιάζουν με άγρια άλογα που καλπάζουν στον αέρα"    
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
 
Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, της δουλειάς, της Ιστορίας και του θανάτου. Τραγούδια από το Πωγώνι, τον Παρακάλαμο, το Άνω Πωγώνι (δώθε και κείθε από το σύνορο), την Δερόπολη, την Άνω Δερόπολη, την Μουργκάνα, την Ρίζα, τον Βούρκο, την Χειμάρρα. Τραγούδια με το ιδιαίτερο ύφος - αχό κάθε χωριού, όχι μόνο κάθε περιοχής, Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γυναικείας;, της αντρικής ή της μικτής ερμηνειας. Τραγούδια με την τεκμηρίωση της διαρκούς αναφοράς και του μέτρου των αέναων επιτόπιων ιχνηλασιών και καταγραφών, της συστηματικής έρευνας του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Και, παράλληλα, αναφορές στα άλλα ελλαδικά και ελληνόφωνα είδη λαϊκής πολυφωνίας, με τραγούδια από Βώλακα Δράμας, Κέρκυρα, Κάρπαθο, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, με τον τρόπο που μαθητεύσαμε σε κάθε περιοχή από αυτές, από τις βιωματικές ερμηνεύτριές τους. 
 
"Το πολυφωνικό τραγούδι έχει το πρέπος του"
κυρά Φρόσω Χαρίση, Παρακάλαμος

Με σεβασμό σε όσους μας φίλεψαν τον ανεκτίμητο θησαυρό της ηπειρώτικης πολυφωνίας, όσους κοινώνησαν μέσα από τα τραγούδια την αλήθεια της ζωής και της ψυχής τους, το πρέπος τους, αποφασισμένοι να κοινωνούμε ό,τι μας παραδόθηκε, μυώντας νέους συνταξδιώτες στο υπέροχο, μεγάλο ταξιδι των φωνών. Προσκαλώντας όχι μόνο στα σεμινάρια αλλά και σε κοινά ταξίδια στα χωριά της ηπειρώτικης πολυφωνίας, μέσα από τα εποχιακά Πολυφωνικά Καραβάνια, κάθε Ιανουάριο, κάθε Άνοιξη και καλοκαίρι. Στήνοντας μαζί και εκδηλώσεις με παρουσιάσεις της πολυφωνίας κάθε περιοχής και των τραγουδιών της 
 
"Όλη την νύχτα θέριζα με ένα ψιλό τραγούδι"
Πολυφωνικό από την Πολύτσανη
 
Με το πάθος, το μεράκι και την γνώση των ανθρώπων του Πολυφωνικού Καραβανιού που είκοσι χρόνια τώρα, έχουν αφιερωθεί στην έρευνα, την προβολή και την μεταλαμπάδευση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Το Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας για εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Πέμπτη. 
Πρώτο αντάμωμα αλληλογνωριμίας την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019. 
Πρώτο τακτικό σεμινάριο 3 Οκτωβρίου

17:00 - 18:15 Τμήμα αρχαρίων / 18:15 - 19:30 Τμήμα προχωρημένων

Ένα υποσχετικό ταξίδι ξεκινάει.  
Τι λέτε, συνταξιδεύουμε?
 
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο 210-3231164, ώρες 16:00-21:00 καθημερινά! 
Μπορείτε επίσης να στείλετε μήνυμα στη σελίδα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" στο facebook ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
"Όποιος με βλέπει να γελώ, θαρρεί δεν έχω πόνο  
τον πόνο που 'χω στην καρδιά κανένας δεν το ξέρει  
τ' ακούν τα δέντρα και ριγούν και τα βουνά ραγίζουν"  
Πολυφωνικό από το Άνω Πωγώνι
 
στοιχεία επικοινωνίας με το Πολυφωνικό Καραβάνι και το Εργαστήρι Πολυφωνίας:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.www.polyphonic.gr / σελίδες στο facebook: Polyphonic Caravan, Εργαστήρι Πολυφωνίας

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test