ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

Νέα

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Σάββατο 15 Ιουνίου, 9 μμ, Θέατρο Πέτρας

 

Η «Άπειρος» Πoλυφωνικό Καραβάνι και η κοινότητα της πολυφωνίας, γιορτάζουν φέτος τα 25 χρόνια των Μεγάλων Γιορτών Πολυφωνικού Τραγουδιού, προσκαλώντας στη Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Στην πιο όμορφη γιορτή, την πιο υποσχετική πολυφωνίας. Τον νέο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών! 

Οι Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού αποτελούν τα κορυφαία πολυφωνικά ανταμώματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το 2000 και το θέατρο «Παλλάς», συνεχίζοντας από το 2002 στο Θέατρο Πέτρας, αναδεικνύουν, σε βάθος χρόνου, τη διάδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Οι Μεγάλες Γιορτές έχουν καθοριστική συμβολή στην προβολή της ηπειρώτικης πολυφωνίας και τη διαρκή ανανέωση της κοινότητας πολυφωνίας, έχοντας πάρει ξεχωριστή θέση στην ετήσιο κύκλο των φίλων του πολυφωνικού τραγουδιού και της ζώσας παράδοσης.

Πολλές δεκάδες είναι οι πολυφωνικοί όμιλοι και τα σχήματα, πολλές εκατοντάδες οι βιωματικοί και οι νέοι ερμηνευτές που έχουν ανταμώσει και τραγουδήσει στις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού όλα αυτά τα χρόνια. Και πολλά είναι τα σχήματα που δημιουργήθηκαν με έναυσμα τις Μεγάλες Γιορτές. Και πολύ περισσότεροι είναι οι νέοι που προσέγγισαν το πολυφωνικό τραγούδι έχοντας εκεί την πρώτη επαφή μαζί του. Η συμβολή των Μεγάλων Γιορτών στην νέα "ανοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, τη διεύρυνση της κοινότητας πολυφωνίας, είναι ανεκτίμητη.

Με τη συμμετοχή σχημάτων και ομίλων από όλες τις γενιές και τις προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, με τραγούδια από όλες τις περιοχές του καθώς και από τις άλλες ελλαδικές, ελληνόφωνες πολυφωνίες (Βώλακας, Κάτω Ιταλία) και την αλβανική πολυφωνία, η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 αποτελεί ένα κορυφαίο αντάμωμα, με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού και το πάθος του Πολυφωνικού Καραβανιού. Μια μονάκριβη γιορτή πολυφωνίας που αναδεικνύει όλο τον πλούτο και την ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας και του πολυφωνικού τραγουδιού.

Συμμετέχουν τα πολυφωνικά σχήματα και οι όμιλοι «Δελβινιώτικα», Δίβρη, Κοσοβίτσα, LOTKURBETI” (Αλβανία), Μουργκάνα (Ομοσπονδία), «Όμορφη Χειμάρρα», «Πολύφωνο» (ΚΕΜΦΑ),«Χαονία», τα σχήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες» και του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το φωνητικό σύνολο «Ιώ» (διφωνίες Βώλακα, Κάτω Ιταλίας). Ξεχωριστά τιμητική η συμμετοχή βιωματικών ερμηνευτών, ανάμεσά τους η Ασπασία Βασιλείου Τσίπη που ταξιδεύει ειδικά από τη Δρόβιανη, η Μαριάννα Τζήμα από την Καστάνιανη.

Και δίπλα στις υπέροχες φωνές, εξαιρετικοί μουσικοί, ο Χρήστος Δανάκης με γκάιντες από Θράκη, Μακεδονία και η ηπειρώτικη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα με πολυφωνικά τραγούδια με οργανική συνοδεία καθώς και σε ηπειρώτικους σκοπούς, χορούς και τραγούδια στην κορύφωση της γιορτής!

Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 είναι μια εξαιρετικά γενναιόδωρη γιορτή, αντάξια του γιορτασμού των 25 χρόνων! Και το Πολυφωνικό Καραβάνι, με δικές του δυνάμεις, φροντίζει να γίνει με δωρεάν είσοδο για όλο τον κόσμο, για να χαρούν όλοι το κορυφαίο φετινό πολυφωνικό αντάμωμα! Πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, του κορυφαίου φορέα της ηπειρώτικης αποδημίας, καθώς και του Δήμου Πετρούπολης που ενέταξε την εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας.

Διανύοντας μια εξαιρετικά δημιουργική και γόνιμη περίοδο, το παγκόσμια αναγνωρισμένο Πολυφωνικό Καραβάνι, η πρώτη και η μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προσκαλεί στο επόμενο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών. Αυτό το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 9 μμ, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη!

  Οι «Φωνές της πέτρας» σμίγουν στο Θέατρο Πέτρας, στην πιο μεγάλη γιορτή πολυφωνίας φέτος στην Ελλάδα, που αξίζει να την χαρούμε και να την τιμήσουμε όλοι αντάμα! Με τραγούδια, που, όπως γράφει ο Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Και στην κορύφωσή της, να χορέψουμε όλοι μαζί, στον κύκλο του χορού, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο ένας μαζί με τον άλλον, έτσι όπως μας θέλει και το πολυφωνικό τραγούδι! 

Καλή αντάμωση!

  

Στοιχεία επικοινωνίας:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.polyphonic.gr

www.polyphonniccaravan.gr

 

 

 

 

 

Η “καρδιά” της πόλης, τον Μάιο αντηχεί πολυφωνικά τραγούδια. Από εκείνα που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, “ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις”. Από εκείνα που, όπως λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, “ταξιδεύουν τις λέξεις σαν άγρια άλογα στον αέρα”.

Τρία απογεύματα γεμάτα πολυφωνία, με μερικούς από τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους. Με κάλεσμα του παγκoσμίως αναγνωρισμένου Πολυφωνικού Καραβανιού, το This is Athens – City Festival 2024 πλημμυρίζει πολύφωνες φωνές.

Μια γενναιόδωρη κι υποσχετική αίσθηση της “άνοιξης της πολυφωνίας”, τις μέρες που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Κάθε μέρα, από τις 19:00 ως τη δύση του ήλιου.

 

Στο τριήμερο συμμετέχουν δεκατέσσερα πολυφωνικά σχήματα:

Κυριακή 12 Μαίου, στο άνδηρο του Πικιώνη στο λόφο των Μουσών
“Δελβινιώτικα”, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών “Χάονες” και φωνητικό σύνολο “Ιώ” (πολυφωνίες από Βώλακα, Κέρκυρα, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία).
Τρία πολυφωνικά σχήματα αποδήμων από την “απέκει” Ήπειρο και το Πωγώνι και ένα γυναικείο σύνολο που ερμηνεύει άλλες ελλαδικές κι ελληνόφωνες πολυφωνίες. Στο λόφο των Μουσών, αντίκρυ στην Ακρόπολη, με φυσική ακουστική!

Δευτέρα 13 Μαΐου στα σκαλιά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου
Δίβρη, Κοσοβίτσα, Μουργκάνα, Εργαστήρι Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, “Πολύφωνο” (Εργαστήρι ΚΕΜΦΑ), “Πολυφωνικό Καφενείο”.
Έξι σχήματα από διαφορετικές γενιές και προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, σε μια υποσχετική συνάντηση που αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας στις πόλεις σήμερα.

Τρίτη 14 Μαίου στον πεζόδρομο της Αδριανού στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς
Χλωμό Άνω Πωγωνίου, “Lot Kurbeti” (αλβανική πολυφωνία) και πολυφωνικό σύνολο “Χαονία”.
Τρία από τα γνωστότερα και πλέον διαχρονικά πολυφωνικά σχήματα, με περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια διαδρομής το καθένα, πρωτεργάτες στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με σημαντικές διεθνείς διαδρομές και επιβραβεύσεις, σε μια υποσχετική σύναξη. Μαζί και οι “Ιώ” σε διφωνίες του Βώλακα και της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας, ανήμερα στην “Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού” που γιορτάζεται κάθε 14 Μαίου.

 

Μια ανοιξιάτικη γιορτή πολυφωνίας στήνεται το απόγευμα στην πόλη, εκτροχιάζοντας τις προσωπικές διαδρομές, στήνοντας απρόσμενα μουσικά οδοφράγματα, ζωντανεύοντας τα σταυροδρόμια σε ξέφωτα πολυφωνίας μέσα στην πόλη, παρακινώντας σε συνάντηση, σμίξιμο μέσα από τη διαφορετικότητα, όπως η ίδια η πολυφωνία.


https://cityfestival.thisisathens.org/karavani-12-el/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR29Cice9DMKX7ex-9F_Vzn82Ziv9_fP0sizaf6PHh4qDk50HBo2k01owd0_aem_AcqEC3LxEbdQO3rlD3JokmuKE2K1b7VJzWwg1XzYzpuj31uKEB47blQe0uwRFpF2i0q7irdwU3JM5L7hvGyH5JF9

Μετά από τέσσερα χρόνια το Πολυφωνικό Καραβάνι επιστρέφει στο Βερολίνο! Για έκτη φορά, από το πρώτο ταξίδι πριν από επτά χρόνια, άνοιξη του 2017. Έχοντας πια στήσει ένα πυρήνα πολυφωνίας στην καρδιά της Ευρώπης, με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες και, κυρίως, το Εργαστήρ Πολυφωνίας που περιοδικά λειτουργεί και πληθαίνει σε νέους συνταξιδιώτες. Στην αποστολή του Πολυφωνικού Καραβανιού συμμετέχει το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία", δίνοντας δύο συναυλίες, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Τo Eργαστήρ Πολυφωνίας θα λειτουργήσει από το Σάββατο ως τη Δευτέρα 20-22 Aπριλίου ενώ τη Δευτέρα 22 Απριλίου πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση του Πολυφωνικού Καραβανιού με το Εθνογαφικό Μουσείο του Βερολίνου, ενόψει ευρύτερης συνεργασίας. Νεότερα σύντομα στις σελίδες του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Από το 2016 και την εγγραφή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το Πολυφωνικό Καραβάνι κάθε άνοιξη αναπτύσει κύκλους δράσεων, προσπαθώντας να αναδείξει αλλά και να συμβάλει στην άνοιξη της πολυφωνίας, έτσι όπως ονοματίζει αυτή την πρωτοβουλία. Το 2024 μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς της "Άνοιξης της Πολυφωνίας" καθώς και του προγραμματισμού του Πολυφωνικού Καραβανιού είναι οι ακόλουθοι:

9-20 Μαρτίου - Αποστολή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Ήπειρο

18-23 Απριλίου - Αποστολή του Πολυφωνικού Καραβανιού και του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" στο Βερολίνο

28 Απριλίου - το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" στην παράσταση ¨ΡΕΚΒΙΕΜ" στην Πειραματική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

1-8 Μαΐου - αποστολή επιτόπιων καταγραφών στην ¨Ολυμπο Καρπάθου - τα έθιμα του Πάσχα

12-14 Μαΐου - "ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΞΕΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - τριήμερο δράσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού στο πλαίσιο του ATHENS CITY FESTIVAL

15 Μαΐου - γιορτασμός "ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" 2024

17 - 20 Μαΐου - ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ (Μαγιάτικο) ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2024

23 Mαΐου - συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσίαση για το λογοτέχνη Χριστόφορο Μηλιώνη

 

Παράλληλα εξελίσσονται μα σειρά δράσεων, όπως κινηματογραφήσεις δράσεων διαφορετικών πολυφωνικών. σχηματων, συνεχείς δημοσιεύσεις υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού κα, φυσικά, η λειτουργία των Eργαστηρίων Πολυφωνίας. Νεότερα, σύντομα!

 

 

Το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση για το 2024 στη μουσική σκηνή "Μακάρι" (Ζωοδόχου Πηγής 125, Νεάπολη/Εξάρχεια) την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024. Παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις "ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", με αγαπημένα πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας καθώς και διφωνίες από Βώλακα Δράμας και ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Προσκεκλημένη της "Χαονίας" η εξαίρετη ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΗΜΑ από την Καστάνιανη της Κόνιτσας, με τραγούδια της αγάπης. Kαλή αντάμωση!

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com