Νέα

Διαδικτυακό Εργαστήρι Πολυφωνίας

 

 

Από τις 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης. Από τις 7 Νοεμβρίου γενικεύθηκαν τα αυξημένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, θέτοντας όλη την Ελλάδα σε κατάσταση lock – down.

Από τις 12 Νοεμβρίου τα σεμινάρια του Εργαστηρίου Πολυφωνίας συνεχίζονται πια διαδικτυακά, την γνώριμη μέρα και ώρα (κάθε Πέμπτη, 6-7:30 μμ). Το Πολυφωνικό Καραβάνι, όπως και στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος – Μάιος) αντιπαρέρχεται δημιουργικά τις δυσκολίες της περιόδου, φροντίζοντας, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει την αδιάλειπτη λειτουργία του Εργαστηρίου Πολυφωνίας.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια συνεχίζονται με διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή, αναζητώντας και αξιοποιώντας τρόπους υπέρβασης των περιορισμών, μέσα από τη δύναμη του πολυφωνικού τραγουδιού, την κοινωνία της γνώσης των κυραντζήδων του Πολυφωνικού Kαραβανιού, την συνέπεια και το πάθος των συμμετεχόντων.  

Πολυφωνικό τραγούδι με κάθε τρόπο!

 

 

Τo Πολυφωνικό Καραβάνι είναι ένα ταξίδι παντός καιρού. Έχει πορευθεί αδιάλειπτα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, 22 χρόνια τώρα. Ανάλογα, συνεχίζει και αναπροσαρμόζει τη δράση του στην περίοδο της πανδημίας.  Προκρίνοντας την ανάγκη της συνέχειας στην προβολή και διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού ακόμη και στις τωρινές, πρωτόγνωρες συνθήκες. Έχοντας αναπτύξει την περίοδο της καραντίνας δράση παραγωγική και καρποφόρα, ιδιαίτερα στους τομείς του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού και των διαδικτυακών εργαστηρίων πολυφωνίας, τώρα προετοιμάζεται για τους δύο μεγάλους, ετήσιους καλοκαιρινούς σταθμούς.

Τo Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020 θα ταξιδέψει από την Τετάρτη 29 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 7 Αυγούστου, σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο. Το πρόγραμμά του, πέρα από τα ανταμώματα και τις βραδιές πολυφωνίας, θα είναι εστιασμένο στη συλλογική επιτόπια έρευνα και μαθητεία καθώς και στην παραγωγή ενός θεματικού ντοκιμαντέρ. Το αναλυτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται με τους φορείς που ως οικοδεσπότες μας καλωσορίζουν στα χωριά τους και θα ανακοινωθεί σύντομα. Στο ταξίδι και τις δράσεις, κύριο μέλημα θα αποτελεί η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας και, ανάλογα, θα προσαρμοστούν οι συνθήκες των δράσεων.

Η Mεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2020, η κορυφαία εκδήλωση του Πολυφωνικού Καραβανιού κάθε χρόνο στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 8 μμ, στο Θέατρο Πέτρας. H φετινή εκδήλωση, θα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, ανοίγοντας την δεύτερη δεκαετία των Μεγάλων Γιορτών Πολυφωνίας, και θα διοργανωθεί στο μεγάλο Θέατρο της Πέτρας. Η Πέτρα, χάρη στην πολύχρονη συνεργασία του Δήμου Πετρούπολης, αποτελεί τον πιο οικείο και προνομιακό χώρο για το πολυφωνικό τραγούδι και τους φίλους του. Και έτσι θα ανταμώσουμε και φέτος, σε μια αλλιώτικη και αξέχαστη βραδιά!

 
*Εικόνα από τα σεμινάρια του Εργαστηρίου Πολυφωνίας στο ΚΕΜΦΑ
 
 
"Ξέρω τραγούδια θάλασσα
και τον ηχό διαλέγω"
 
Σε δέκα μέρες ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινά. Το μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει! Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ ξεκινά για 22η χρονιά τα ετήσια σεμινάριά του. Μια κυψέλη πολυφωνίας, μια αέναη αφετηρία κι επιστροφή εξαίρετων ταξιδιών στα τοπία της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Με τους κυραντζήδες του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά, με συνταξιδιώτες μέλη του πολυφωνικού συνόλου "ΧΑΟΝΙΑ".
 
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 5 μμ, το πρώτο σεμινάριο. Τρείς τριμηνιαίοι κύκλοι σεμιναρίων, έως και τον Ιούνιο. Εστιασμένοι στο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, όπως τραγουδιέται σε κάθε περιοχή του, σε κάθε χωριό του. Μια μεταλαμπάδευση της αέναης μαθητείας και επιτόπιας έρευνας κοντά στους ύστατους βιωματικούς ερμηνευτές, εδώ και 23 χρόνια, μέσα από τις διαδρομές του Πολυφωνικού Καραβανιού. Αξιοποιώντας τα πολύτιμα οπτικοακουστικά και έντυπα υλικά από το ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.
 
Πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, του έρωτα, της Ιστορίας και του θανάτου, τραγούδια που, όπως γράφει ο φίλος και συνταξιδιώτης ποιητής Μιχάλης Γκανάς, "ή τ' ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ' αντέξεις". Τραγούδια που κάνουν την ίδια την ψυχή τραγούδι. Τραγούδια όπου, όπως λέει ο φίλος και συνταξιδιώτης Θανάσης Παπακωνσταντίνου, "τα λόγια βγαίνουν από το στόμα σαν άγρια άλογα".
 
Με τον ατόφιο, αδιαμεσολάβητο τρόπο της λαϊκής πολυφωνίας όχι μόνο στην ερμηνεία αλλά και στην μέθοδο της εκμάθησης. Μια εκμάθηση βασισμένη στην πείρα των 22 χρόνων του Εργαστηρίου Πολυφωνίας στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μoυσικών Οργάνων και, τώρα, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φoίβος Ανωγειανάκης" καθώς και στα εργαστήρια που ανέπτυξε το Πολυφωνικό Καραβάνι σε διάφορες πόλεις (Βοβούσα, Βόλος, Πύργος, Χαλκίδα, Χίος κά) και χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουαλία).
 
Σε μια χρονιά που το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας για εγγραφή στον διεθνή κατάλογο της UNESCO για τις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Και το Εργαστήρι Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ έχει ιδιαίτερη συμβολή σε αυτό το πολύχρονο και πολύκαρπο, μεγάλο ταξίδι πολυφωνίας!
 
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινά.
Τι λέτε, συνταξιδεύουμε;

Το Πολυφωνικό Kαραβάνι είναι ένα μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει. Ένα ταξίδι παντός καιρού που συνεχίζεται σε όλες τις συνθήκες, με αφοσίωση στη διαφύλαξη, προβολή και διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού. Έτσι συνέχισε το έργο του, ακόμη και στις αποτρεπτικές συνθήκες της αναστολής λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, των σεμιναρίων και των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, την άνοιξη του 2020 στην Ελλάδα.


Οι δύο μήνες «καραντίνας» αξιοποιήθηκαν από το Πολυφωνικό Καραβάνι για την ανάπτυξη δράσης σε τέσσερις κατευθύνσεις:


1. Οργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων των Εργαστηρίων Πολυφωνίας, με την πραγματοποίηση δέκα τηλεδιασκέψεων και με αυξανόμενη συμμετοχή στο διάστημα 20/3 – 20/5/2020.

2. Παραγωγή 30 βίντεο, με βάση υλικά του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού καθώς και 5 νέων βίντεο που γυρίστηκαν διαδικτυακά και επιτόπια στις ημέρες της καραντίνας, με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν «μαζί» από την Αθήνα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη ως το Παρίσι. H δημοσιοποίηση των βίντεο έγινε μέσα από το διαδικτυακό κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού στο ΥοuTube, τις σελίδες και τις ομάδες του στο Facebook και την ιστοσελίδα του.

3. Οργάνωση διαδικτυακού εορτασμού της «Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού». Η «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού γιορτάζεται από το 2016, με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού, κάθε 14 Μάη και ο φετινός, πέμπτος, εορτασμός της έγινε διαδικτυακά, με δράσεις που εξελίχθηκαν μέχρι τα τέλη Μάϊου, βοηθώντας στην ευρύτερη προβολή του πολυφωνικού τραγουδιού.

4. Προετοιμασία των επόμενων δράσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού, με τη διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων μέσω της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, τον αναπρογραμματισμό των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, την προετοιμασία θεματικού Καραβανιού για τον Αύγουστο του 2020.


Οι δύο μήνες της επιβεβλημένης «καραντίνας» απολογίζονται σήμερα ως ιδιαίτερα καρποφόροι στη δράση του Πολυφωνικού Kαραβανιού και στην αναζήτηση νέων τρόπων και μέσων στη συνέχειά της στις τωρινές συνθήκες. Η καρποφόρα αυτή περίοδος έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική ενός θεσμού που αποτελεί υποψήφια προς εγγραφή πρακτική στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com