Εργαστήρι Πολυφωνίας στο ΚΕΜΦΑ 2021-2022

 

 

 

 

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου ξεκινάμε!
 
Όπως κάθε χρονιά, την πρώτη Πέμπτη του Οκτώβρη, το Εργαστήρι Πoλυφωνίας ξεκινά, με ακόμη περισσότερο πάθος και γνώση! Από το 1999 μέχρι σήμερα εκατοντάδες συνταξιδιώτες συνταξίδεψαν με το Εργαστήρι, παλαιότερα στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, τώρα στο ΚΕΜΦΑ, που αποτέλεσε την απαρχή εξαίσιων ταξιδιών, συλλογικών και προσωπικών.

Σεμινάρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού με τον «κυρατζή» του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και την πρωτοστάτρια του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" Αλίκη Γκανά.

Εκμάθηση με ιδιαίτερη εστίαση στο ύφος κάθε περιοχής, κάθε χωριού, κάθε γενιάς και φύλου στο τραγούδι καθώς και στο «πρέπος» του τραγουδιού. Με βάση την εικοσιτετράχρονη, επιτόπια έρευνα του Πολυφωνικού Καραβανιού. Αξιοποιώντας στα σεμινάρια το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πολυφωνικού Καραβανιού με την ακρόαση και θέαση κάθε τραγουδιού σε πλήθος παραλλαγών κι ερμηνειών.

Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, της δουλειάς, της Ιστορίας και του θανάτου. Τραγούδια από το Πωγώνι, τη Δερόπολη, το Άνω Πωγώνι (δώθε και κείθε από το σύνορο), την Άνω Δερόπολη, τον Παρακάλαμο, την Μουργκάνα, την Ρίζα, τον Βούρκο, την Χειμάρρα. Τραγούδια με το ιδιαίτερο ύφος κάθε χωριού, όχι μόνο κάθε περιοχής. Τραγούδια με την τεκμηρίωση της διαρκούς αναφοράς και του μέτρου των αέναων επιτόπιων ιχνηλασιών και καταγραφών του Πολυφωνικού Καραβανιού. Καρποί επιτόπιας έρευνας, μαθητείας, έτοιμοι να κοινωνηθούν στους επόμενους σκυταλοδρόμους.

Και, παράλληλα, αναφορές στα άλλα ελλαδικά και ελληνόφωνα είδη λαϊκής πολυφωνίας, με τραγούδια από Βώλακα Δράμας, Κέρκυρα, Κάρπαθο, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, με τον τρόπο που μαθητεύσαμε σε κάθε περιοχή, από τις βιωματικές ερμηνεύτριές τους.

Με σεβασμό σε όσους μας φίλεψαν τον ανεκτίμητο θησαυρό της ηπειρώτικης πολυφωνίας, όσους κοινώνησαν μέσα από τα τραγούδια την αλήθεια της ζωής και της ψυχής τους, αποφασισμένοι να κοινωνούμε ό,τι μας παραδόθηκε, αναζητώντας μέλλοντες διαρκείας για την παλαιότατη κληρονομιά, μυώντας νέους συνταξιδιώτες στο υπέροχο, μεγάλο ταξίδι των φωνών. Προσκαλώντας όχι μόνο στα σεμινάρια αλλά και σε κοινά ταξίδια στα χωριά της ηπειρώτικης πολυφωνίας, μέσα από τα εποχιακά Πολυφωνικά Καραβάνια. Στήνοντας μαζί και θεματικές παρουσιάσεις κάθε περιοχής και των τραγουδιών της.

Εργαστήρι Πολυφωνίας σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για το Πολυφωνικό Καραβάνι, στον απόηχο της πρόσφατης παγκόσμιας αναγνώρισής του! Πριν λίγους μήνες το Πολυφωνικό Καραβάνι εγγράφηκε στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας την πρώτη εγγραφή από μεριάς της Ελλάδας και την, μόλις, 25η διαχρονικά από τα 180 κράτη – μέρη της Σύμβασης για τη διαφύλαξη της ΑΠΚ (2003). Μια μεγάλη αναγνώριση κι ενθάρρυνση για την πολύχρονη προσφορά και δράση του Πολυφωνικού Καραβανιού που συμπεριλαμβάνει στις αέναες αφετηρίες και επιστροφές του και το Εργαστήρι Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ, με υπεύθυνους των σεμιναρίων τους δύο πρωτεργάτες του! Αξίζει να ζεις από μέσα ένα τέτοιο, υπέροχο ταξίδι!

Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Πέμπτη, με απαρχή την 7η Οκτωβρίου 2021.
 
Διάρκεια σεμιναρίων: 7 Οκτωβρίου 2021 - 30 Ιουνίου 2022
Κόστος: 100 € / τρίμηνο + 10 € κόστος εγγραφής
Ειδική τιμή για μαθητές σχολείου και νέους ηλικίας έως 30 ετών (κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων): 75€/τρίμηνο
 
17:00 - 18:15 Τμήμα προχωρημένων
18:15 - 19:30 Τμήμα αρχαρίων
 
Ένα υποσχετικό ταξίδι ξεκινάει.
Τι λέτε, συνταξιδεύουμε?
 
 
Πληροφορίες και εγγραφές: 6972142350, ώρες 18:00-21:00, ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
Φέτος η διεξαγωγή των μαθημάτων θα πραγματοποιείται τηρώντας με αυστηρότητα τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ΕΟΔΥ, τα οποία αφορούν όλες τις δομές πολιτιστικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της χώρας. Σημειώνεται ότι, στους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται πλήρως όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει υποβάλλονται
υποχρεωτικά σε προληπτικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19, με rapid ή μοριακό τεστ.
 
 
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης"
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
Τηλ.: 210-3231164, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com