ΞΗΡΟΒΑΛΤΟΣ, Πολυφωνικό Καραβάνι 2002
Πoλυφωνικά πανηγύρια!
 
 
Το Πολυφωνικό Καραβάνι, σε διάκριση με την κρατούσα φεστιβαλική πρακτική, περιέλαβε εξαρχής και ημερήσιες εκδηλώσεις - σταθμούς, όπως στην Λαγγάβιτσα και τον Άνω Παρακάλαμο στην 1η Διεθνή Συνάντηση (1999). Το Πολυφωνικό Καραβάνι, από την άλλη, δεν είχε διαμορφωθεί a priori αλλά εξελισσόταν διαρκώς, χρόνο το χρόνο, προσπαθώντας να γειωθεί καλύτερα στους τόπους, τους ανθρώπους, το πρέπος του τραγουδιού, εγκαταλείποντας σταδιακά πολλές από τις "αθηναϊκές" επιρροές.
 
Κάπως έτσι, μετά τις ημερήσιες εκδηλώσεις άρχισαν οι εκδηλώσεις εν είδη μικρού πανηγυριού, έτσι όπως "τόχουν" στα χωριά που πηγαίνουμε. Κι εκεί, τραγούδι χωρίς χορό δεν γίνεται, ούτε χωρίς φαϊ και πιοτί από δίπλα. Από το 2002 αρχίσαμε να στήνουμε τέτοια μικρά, "πολυφωνικά πανηγύρια". Και γρήγορα, ανάμεσα στις έγνοιες κάθε εκδήλωσης, ήταν να βρούμε μάγειρα, να ψωνίσουμε τα φαγητά, να βάλουμε τραπέζια, να σερβίρουμε - ενώ, κάπου στο τέλος, τραγουδάγαμε κι εμείς - και σίγουρα χορεύαμε με όλους τους άλλους. Καθολική εμπειρία!
 
Από ένα αξέχαστο ημερήσιο "πολυφωνικό πανηγύρι" ετούτες οι εικόνες. Χωριό Ξηρόβαλτος, βαθύ Πωγώνι, δίπλα από το Ορεινό και τα σύνορα. Ελάχιστοι οι κάτοικοι. ¨Οταν ταξιδέψαμε, δύο μήνες πριν, για την προετοιμασία, με δυσκολία βρήκαμε ανθρώπους στο χωριό! Όταν ήρθαμε με το αγώι της 4ης Διεθνούς Συνάντησης Πoλυφωνικού Τραγουδιού, πρώτα από όλα έπρεπε να διαμορφώσουμε το χώρο, να βαλουμε τραπέζια, πάγκους, να στρώσουμε, να σερβίρουμε. Πολύτιμος αρωγός ο Δήμος Δελβινακίου που στήριζε τη δράση μας. H εκδήλωση - πανηγύρι έγινε χωρίς μεγάφωνα* - "στα σκέτα" - κι όταν μια στιγμή έκανε να βρέξει, κανείς δεν κουνήθηκε από τη θέση του!
 
Στις εικόνες βλέπουμε να τραγουδούν το Πολυφωνικό των Κτισμάτων, όμιλοι της Άνω Δερόπολης, οι γυναίκες από το Λούψικο, η "Χαονία" με το "Πoλύφωνο", η κομπανια του Θωμά Λώλη - κι ήταν και άλλοι! Απίστευτα γενναιόδωρες συμμετοχές! Και ήταν κι άλλοι. Θα θυμόμαστε για πάντα αυτή την εκδήλωση - πανηγύρι που έκφρασε αλλά και στήριξε τη στροφή από την όποια φεστιβαλική λογική στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα του Καραβανιού στο ταξίδι και τους σταθμούς μας. Για αυτό κι επιλέξαμε την πρώτη εικόνα ως μία από τις δέκα που συνόδευσαν την πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
* τα μικροφωνα είναι για την, τόσο πολύτιμη, ηχογράφηση κάθε εκδήλωσης! δίχως όμως ηχεία!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι
Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού
 
"ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΗ-ΦΩΝΙΑ" 2020
Από τον Νoέμβριο 2020 μέχρι και τον Μάρτιο 2021, σχεδόν καθημερινά, διαδικτυακή προβολή υλικών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Bίντεο, ήχοι, φωτογραφίες, τραγούδια, δημοσιεύσεις, μελέτες - κάθε μορφής υλικά, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης των υλικών του Αρχείου.
 
 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com