ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ και ΚΑΤΑΓΩΓΙΚΗ ΡΙΖΑ!
ΣΩΤΗΡΑ και ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ στο Πλαίσιο, 1999
 
 
Χριστούγεννα, φέτος ακόμη περισσότερο οικογενειακή γιορτή! Στο πνεύμα της ημέρας, λοιπόν, ας δημοσιεύσουμε κι εμείς μια "οικογενειακή" φωτογραφία. Mια εικόνα από το Πλαίσιο Θεσπρωτίας και το μακρινό 1999. Οικογενειακή αφού απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, οι γονείς Θεόφιλος και Σπυριδούλα, ο παππούς κι η γιαγιά, δύο θείοι Χρυσόστομος και Γιώργος, ένας ξάδελφος από την Αφρική - ο Βαγγέλης -και μια ξαδέρφη, η Σωτηρία, ενός εκ των δύο, στην αρχή, "κυραντζήδων" του Καραβανιού. Συγκινητική ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε σήμερα τις αμετάκλητες απουσίες των παππούδων Δήμητρας και Θεολόη Διώχνου και του θείου Χρυσόστομου Λαμπρίδη. Συγκινητική και σημαντική, ωστόσο, γιατί εδώ απεικονίζεται η άδηλη καταγωγική ρίζα του ίδιου του Πολυφωνικού Καραβανιού!
 
Οι συνιδρυτές της "Απείρου", ο Αλέκος κι ο Αντώνης, είναι συγχωριανοί και φίλοι από παιδιά. Κι οι πατεράδες τους, δάσκαλοι κι οι δύο, φίλοι ήταν και αυτοί από παιδιά κι οι παππούδες τους ακόμη, φίλοι και μαζί κάποτε στην Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο. Πέρα από φίλοι, Έξαρχοι και Λαμπρίδηδες ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τους Μακάτες, αποκτώντας τα σημερινά τους επίθετα όταν πέρασε στην ελληνική επικράτεια το Πoλύδροσο (1913). Η οικογένεια Μάκου ήρθε στο Βλαχώρι (η παλιά ονομασία του Πoλύδροσου), γύρω στο 1820 από την Σωτήρα της Δερόπολης, όπως και η άλλη μεγάλη οικογένεια του χωριού, οι Μαρτιναίοι.
 
Oι δύο ιδρυτές της "Απείρου" μεγάλωσαν με την οικογενειακή παράδοση της καταγωγικής ρίζας "πίσω από το βουνό", την Μουργκάνα. Kαι το πρώτο πέρασμα συνόρου που έκαναν για το Καραβάνι ήταν για να επισκεφθούν το χωριό της καταγωγής τους, τη Σωτήρα, Ιoύνιο του 1999. Τους συνόδευσε ο Κώστας Λώλης, φίλος ακριβός και παραστάτης του Καραβανιού και ως επιστημονικός σύμβουλος. Από εκεί κάποιες άλλες από τις εικόνες, από το "κόνισμα του Μάκου" - όπως ακόμη λέγεται στην περιοχή "αμπέλι του Μάκου", στην πλατεία, στην πηγή του πανέμορφου χωριού κι εμπρός από το σχολείο, με τον Κώστα Λώλη αγκαλιά. Φεύγοντας εκείνη τη μέρα, οι δύο φίλοι πήραν λίγο χώμα από το αμπέλι της οικογένειάς τους και λίγο νερό από τη βρύση - δώρο στους πατεράδες. Κι είναι ακόμη πιο συγκινητική η "τύχη" αυτού του νερού και του χώματος - αλλά αυτά είναι μια άλλη ιστορία....
 
Η "οικογενειακή" φωτογραφία, λοιπόν, είναι, κατά βάθος, συγχωριανική! Αφού σε αυτή τη μεγάλη παρέα που φωτογραφιζόταν ακριβώς στο τέλος της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, μετά την καταληκτική εκδήλωση στο Πλαίσιο, όλοι προέρχονται είτε από το Πoλύδροσο, είτε από την Σωτήρα! Αφού εκείνη τη μέρα μας είχε τιμήσει με τη συμμετοχή του ο εξαίρετος πολυφωνικός όμιλος της Σωτήρας! Στην τρίτη σειρά, στο μέσο, ο Τάση Μάρκος, οργανωτικός υπεύθυνος εκείνου του ομίλου, στη δεύτερη σειρά ο αδελφός του Βαγγέλης Γκόγκας, υπεύθυνος του "γκρουπ" της Σωτήρας για πολλά χρόνια. Οικογενειακές ιστορίες με μεγάλες προεκτάσεις ως σήμερα αλλά και πολύ μεγαλύτερες ρίζες, ως τον τόπο της καταγωγής. Εκεί το Πολυφωνικό Καραβάνι διοργάνωσε και την πρώτη του εκδήλωση εκτός των συνόρων, το 2001.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι
Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού
 
"ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΗ-ΦΩΝΙΑ" 2020
Από τον Νoέμβριο 2020 μέχρι και τον Μάρτιο 2021, σχεδόν καθημερινά, διαδικτυακή προβολή υλικών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Bίντεο, ήχοι, φωτογραφίες, τραγούδια, δημοσιεύσεις, μελέτες - κάθε μορφής υλικά, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης των υλικών του Αρχείου.
 
 
 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com