"ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ"
Tο "ΠΑΛΛΑΣ 2001" στο "Δίφωνο"
 
 
Οι εκδηλώσεις του Πολυφωνικού Καραβανιού κινήθηκαν εξαρχής στην άλλη όχθη από τον αγοραίο πολιτισμό του φολκλόρ και της εμπορευματοποίησης. Προσπάθησαν να γειωθούν στην ίδια την κοινωνικότητα του πολυφωνικού τραγουδιού. Και αυτό, με τη σειρά του, λειτούργησε ως έναυσμα σε λόγο, διάλογο με θεατές και συνταξιδιώτες σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, επίκαιρες αλλά και διαχρονικές αναζητήσεις. Όπως αυτές που αποτυπώνονται στο δημοσίευμα του "Δίφωνου", ενός από τα σημαντικότερα μουσικά περιοδικά της εποχής, στον απόηχο της 2ης Μεγάλης Συναυλίας Πολυφωνικού Τραγουδιού που διοργάνωσε η "Άπειρος". Μεταξύ άλλων - αξίζει, ωστόσο, να το διαβάσετε ολόκληρο:
 
"Άδολα και ανεπιτήδευτα, δύο Ηπειρώτες της διπλανής μας πόρτας, oι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αντώνης Έξαρχος ... της "Άπειρος", δηλαδή την Ήπειρο, έχουν στήσει τα τελευταία χρόνια το σκηνικό για τον εν Ελλάδι επαναπροσδιορισμό του πολυφωνικού τραγουδιού… Ο σπόρος τους έχει δέσει πια καρπό. Το καλοκαίρι, το φεστιβάλ διατρέχει χωριά της Ηπείρου, ζωντανεύοντας χώρους και ενώνοντας ανθρώπους και το χειμώνα ανθίζει στο ραντεβού της μεγάλης συναυλίας του «Παλλάς».
 
Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης τα πολλά λόγια είναι φτώχια… Όσοι παραδοθήκαμε εκείνο το βράδυ στους «πάρτες» και τους «κλώστες» … βιώσαμε κάτι που πολύ δύσκολα μεταφέρεται στο χαρτί. Η ταυτόχρονη αίσθηση της αυστηρής φωνητικής τους τεχνικής και του ελεύθερου υπερβατικού αυτοσχεδιασμού τους οδηγεί στη συμφιλίωση με το εντός και τον κόσμο, επιτρέπει στον κουβαλητή χρόνο να λειτουργήσει πέρα και έξω από τα σύνορα, εθνικισμούς, Δυτικούς ορθολογισμούς, νατοϊκές επεμβάσεις, βάρβαρες εθνοκαθάρσεις, προκαταλήψεις".
 
Όλα αυτά στον απόηχο της πρώτης εκδήλωσης όπου τραγούδησαν μαζί, μετά από χρόνια, με νωπές τις πληγές του Κοσσόβου, Έλληνες, Αλβανοί και Σέρβοι. Από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αλαμανή. Στις φωτογραφίες του άρθρου, τα πολυφωνικά σχήματα "Νέοι του Aργυροκάστρου" και "Πωγώνι" στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2001.
 
 
 
 
"ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΗ-ΦΩΝΙΑ"
Από τον Νoέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, σχεδόν καθημερινά, διαδικτυακή προβολή υλικών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Bίντεο, ήχοι, φωτογραφίες, τραγούδια, δημοσιεύσεις, μελέτες - κάθε μορφής υλικά, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης μεγάλου μέρους των υλικών του Αρχείου.
 
 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com