Τα καραβάνια στην μνήμη των Ηπειρωτών ήταν ο τρόπος ταξιδιού στην ξενιτιά αλλά και η γέφυρά τους με τον κόσμο. Ταξίδια πολλών εβδομάδων, με οδηγούς τους κυραντζήδες, κάθε μέρα και σε άλλο τόπο, που γεφύρωναν την Ήπειρο με τόπους μακρινούς, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Φιλιππούπολη, η Βλαχιά, η Βιέννη. Οι Ηπειρώτες, από παλιά, γνωρίζουν καλά από ξενιτιά και τα καραβάνια έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία τους.
Κάπως έτσι ταξιδεύει και το Πολυφωνικό Καραβάνι, κάθε μέρα και σε άλλο τόπο, όλο και μακρύτερα, γεφυρώνοντας περιοχές αλλά και χώρες. Το μεγάλο ταξίδι των φωνών! Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το χωριό των πρωτεργατών του, το παραμεθόριο Πολύδροσο Θεσπρωτίας και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, την Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κέρκυρα ενώ διάβηκε τα σύνορα με την Αλβανία, την Ιταλία, την Βουλγαρία.
Ένα ταξίδι που αρχικά γεφύρωσε όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας μεταξύ τους, μετά γεφύρωσε την ηπειρώτικη πολυφωνία με όλα τα άλλα ελλαδικά και ελληνόφωνα είδη πολυφωνίας, στήνοντας όλο και συχνότερα γέφυρες με τις άλλες βαλκανικές και μεσογειακές πολυφωνίες. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από ένα διήμερο, συνεχίστηκε με ένα τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων, εξελίχθηκε σε δεκαπενθήμερα ταξίδια κάθε καλοκαίρι και, εδώ και χρόνια, ταξιδεύει τρεις και τέσσερις φορές κάθε χρόνο.
Ένα ταξίδι πολύτροπο που συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις, ανταμώματα, γλέντια, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, παρουσιάσεις, ημερίδες, προβολές, περιήγηση. Ένα ταξίδι που, πέρα από την συλλογική ιχνηλασία στους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους της λαϊκής πολυφωνίας, ταξιδεύει το πολυφωνικό τραγούδι στις πόλεις, μεταλαμπαδεύοντας το είδος σε όλο και περισσότερους νέους, μυώντας τους μελλοντικούς σκυταλοδρόμους της παλαιότατης παράδοσης, έχοντας πια θεμελιώσει ένα υποσχετικό μέλλον σε ένα είδος που φαινόταν ότι θα χαθεί.
Ένα ταξίδι που διαρκώς εξακτινώνεται με πλήθος δράσεων, με τα Εργαστήρια Πολυφωνίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό, με τις επιτόπιες καταγραφές σε όλη την Ελλάδα, με το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού που διαρκώς εμπλουτίζεται, με τις εκδόσεις, τις παραγωγές, την διαδικτυακή προβολή που προβάλουν και διαδίδουν το πολυφωνικό τραγούδι ευρύτερα, καταξιώνοντας την πρακτική του Πολυφωνικού Καραβανιού σε διεθνές επίπεδο.
Το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το Πολυφωνικό Καραβάνι, ταξιδεύει κατά τον τρόπο της “Απείρου”. Η διοργανώτρια μη κερδοσκοπική “Άπειρος” πήρε το όνομά της από την δωρική ονομασία της Ηπείρου που σημαίνει δίχως πέρας, δίχως τέλος. Κάπως έτσι ταξιδεύει και το Πολυφωνικό Καραβάνι. Ένα ταξίδι που διαρκώς εξαπλώνεται, σε νέους ορίζοντες, με νέους συνταξιδιώτες. Ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει. Άνευ ορίων, άνευ όρων…