ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

 

Αέναη αφετηρία του μεγάλου ταξιδιού των φωνών αποτελεί το Εργαστήρι Πολυφωνίας που από το 1999 λειτουργούσε στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Κέντρο Εθνομουσικολόγιας «Φοίβος Ανωγειανάκης» και, από το 2016 στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης». Στο πλαίσιο των σεμιναρίων πολυφωνικού τραγουδιού που διοργανώνονταν εκεί, έσμιξε το 1995 ο τετραμελής πυρήνας που την επόμενη χρονιά ίδρυσε το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία». Οι πρωτοστάτες της «Χαονίας» Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αντώνης Έξαρχος ίδρυσαν το 1998 την «Άπειρο» και από τον Ιανουάριο του 1999, μετά από πρόσκληση του εθμονουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα, ανέλαβαν οι ίδιοι την διδασκαλία στα σεμινάρια.

 

Σεμινάριο στο Εργαστήρι Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ, 2018

Αξιοποιώντας την εμπειρία  του Πολυφωνικού Καραβανιού, τα σεμινάρια εντάχθηκαν στη λογική ενός εργαστηρίου πολυφωνίας, στο οποίο μαθήτευσαν πολλοί από τους κατοπινούς ερμηνευτές ή και δασκάλους του πολυφωνικού τραγουδιού. Η ίδια η σκυτάλη της διδασκαλίας πέρασε, κατά καιρούς στα χέρια των πιο άξιων μαθητών της. Έτσι,  η Μαρία Τσουκαλά πλαισίωσε στη διδασκαλία τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη από το 2003 ως το 2009 ενώ η Αλίκη Γκανά τον πλαισιώνει στο σύνολο των εργαστηρίων πολυφωνίας από το 2013 μέχρι σήμερα. Ας σημειωθεί ότι επτά άλλοι μαθητές του εργαστηρίου δίδαξαν αργότερα σε άλλα σεμινάρια πολυφωνίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Η λειτουργία του Εργαστηρίου Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ συνεχίζεται, πλέον, για τρίτη δεκαετία, έχοντας μυήσει εκατοντάδες νέους ανθρώπους στο ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, προσφέροντας ένα προνομιακό πλαίσιο μεταλαμπάδευσης του είδους, βαθιά γειωμένο στην πολυφωνική παράδοση. Αυτό  υποστηρίζεται από την μετάκληση βιωματικών ερμηνευτών, κατά καιρούς, στα σεμινάρια, από την αξιοποίηση των υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού για την τεκμηρίωση της διδασκαλίας και από την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού, στην «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού», στα εποχιακά και τα Μεγάλα Πολυφωνικά Καραβάνια.

 

Η ετήσια λειτουργία του εργαστηρίου αρθρώνεται σε τρία τρίμηνα, από την πρώτη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη ως το τέλος Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι παρουσιάζουν τους καρπούς της μαθητείας τους κάθε Ιούνιο στην καταληκτική εκδήλωση του ΚΕΜΦΑ ενώ, κάθε χρονιά, προετοιμάζουν θεματικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στις διαφορετικές περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Οι συμμετέχοντες κάθε χρονιά στο εργαστήρι απαρτίζουν το πολυφωνικό σχήμα «Πολύφωνο» που έχει εμφανιστεί σε σειρά εκδηλώσεων και έχει δισκογραφήσει.

 

Τα σεμινάρια του Εργαστηρίου Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ διακρίνονται σε δύο επίπεδα, των πρωτοετών και των προχωρημένων. Στους πρωτοετείς αφετηριακό ζητούμενο είναι η εξοικείωση με την διαφορετικότητα των φωνών, τη δομή και την σύνθεση του πολυφωνικού ομίλου, τις βασικές διαφοροποιήσεις τους από περιοχή σε περιοχή. Στους προχωρημένους η εκμάθηση εστιάζεται στο ιδιαίτερο ήχο (αχό) κάθε περιοχής, μέσα από διμηνιαίους κύκλους αφιερωμένους αυτοτελώς σε κάθε περιοχή. Στο σύνολο των επιπέδων, πρωταρχική σημασία έχει η εξοικείωση με το ανθρωπολογικό πλαίσιο του πολυφωνικού τραγουδιού, την συλλογικότητα στην έκφραση και το ήθος.

 

Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι μεταλαμπαδεύεται στο πλαίσιο του εργαστηρίου πολυφωνίας ως ζώσα παράδοση, μακριά από την μουσειοποίηση και το folklore, ως ένα είδος με εξαιρετικά επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο, την συλλογικότητα μέσα από την αλληλεγγύη και την διαφορετικότητα. Η προσήλωση στην τεκμηρίωση της ερμηνείας, ο σεβασμός στον αχό κάθε χωριού, είναι συνδεδεμένα με την ενθάρρυνση του συλλογικού αυτοσχεδιασμού και της δημιουργίας.

 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com