Νέα

Στις 14 Μάη 2020 γιορτάζεται, για πέμπτη χρονιά, η Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού. Ένας άτυπος θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2016 και, από τότε, κάθε χρονιά καλωσόριζε νέους ομίλους, πόλεις και χώρες στον γιορτασμό.

Φέτος ο γιορτασμός γίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας που είναι ακόμη αποτρεπτικές για μεγάλα, δημόσια ανταμώματα και μαζικές εκδηλώσεις. Γι' αυτό αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Ημέρα διαδικτυακά σήμερα, κοινοποιώντας βίντεο με πολυφωνικά τραγούδια, προβάλλοντας την λαϊκή πολυφωνία, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την συνάντηση με τους άλλους πυρήνες πολυφωνίας, είτε στις ίδιες, είτε σε άλλες πόλεις και χώρες.

Στο κάλεσμα του διαδικτυακού γιορτασμού ανταποκρίνονται όλο και περισσότεροι όμιλοι και το πολυφωνικό τραγούδι «ακούγεται» όλο και περισσότερο στο πέρασμα της μέρας. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού, προετοιμάζεται διαδικτυακή συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, για την τελευταία ημέρα της Άνοιξης, την Κυριακή 31 Μάη. Εκείνη την ημέρα, για δύο ώρες, θα μεταδοθεί διαδικτυακά ένα πρόγραμμα με βίντεο από πολλούς ομίλους, πόλεις και χώρες.

Ο πέμπτος εορτασμός της Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού γίνεται με τρόπους προσαρμοσμένους στις συνθήκες αλληλοπροστασίας, με την προσδοκία σύντομα να ανταμώσουμε από κοντά, να τραγουδήσουμε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, έτσι όπως θέλει και έτσι όπως πρέπει στο πολυφωνικό τραγούδι.

ΥΓ: για την προετοιμασία της διαδικτυακής συναυλίας της 31ης Μαϊου το συνεργείο επιτόπιων καταγραφών και ψηφιακής επεξεργασίας του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού είναι διαθέσιμο να στηρίξει κάθε όμιλο που το χρειάζεται για να κοινωνήσει τραγούδια του

Η επελαύνουσα υγειονομική κρίση ενέσκηψε στην Ελλάδα επηρεάζοντας όλους τους τομείς της καθημερινότητας.  
H εξάπλωση της πανδημίας, τα συνακόλουθα μέτρα, βαθαίνουν την οικονομική κρίση σε μια καθολική, κοινωνική κρίση. 
Κάθε μέρα νέα δεδομένα αλλάζουν την ζωή μας, δοκιμάζουν τις κοινωνικές και προσωπικές μας αντοχές, σε ένα κλίμα πάνδημου φόβου.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ σημαντική η δημιουργική διαφυγή από τον αντικειμενικό εγκλεισμό της αυτοπροστασίας και της αλληλοπροαστασίας.
Aπό την αρχή της χρονιάς, το Πολυφωνικό Καραβάνι είχε ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός πλούσιου και απαιτητικού προγραμματισμού.
Κι είναι φυσικό οι πιο άμεσοι, χρονικοί σταθμοί να επανακαφορίζονται στις νέες συνθήκες. Τη θέση των άμεσων εκδηλώαεων έρχεται να πάρει η ανάπτυξη δράσεων.
Kύριες επολογές, η διαδικτυακή προβολή υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού και η διαδικτυακή συνέχιση των εργαστηρίων πολυφωνίας. 
Σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που περνάμε χωριστά για λόγους αμοιβαίας προστασίας και υποστήριξης ενός βαθιά τραυματισμένου συστήματος δημόσιας υγείας,
προτάσσουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε πράγματα, διαφυλλάσσοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της δράσης. με πρόσφορους και ασφαλείς τρόπους.
Εστιάζουμε στο διαδίκτυο, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας μας, τον εμπλουτισμό των σελίδων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Αξιοποιούμε το διαδίκτυο για την συνέχιση των εργαστηρίων πολυφωνίας, με την τακτική πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων.
Αξιοποιούμε την περίοδο της απομόνωσης για την παραπέρα επεξεργασία και συστηματοποίηση των υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Αναπτύσσουμε δράσεις αλληλοστήριξης, ιδιαίτερα για τους ακρίτες, υπερήλικες βιωματικούς ερμηνευτές που βιώνουν την κρίση της πανδημίας στα χωριά.
Επικοινωνούμε κι ενθαρρύνουμε τα μέλη της κοινότητάς μας στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αλβανία αλλά και τους γκρεκάνους συνταξιδιώτες μας.
Αντιστεκόμαστε στην όποια, υφέρπουσα μετατροπή των επιβεβλημένων μέτρων αλληλοπροστασίας σε γενικευμένη κοινωνική μόνωση και απομόνωση με αλλότριες και πρόδηλες στοχεύσεις. 
Παρότι οι μέρες μας, μας θέλουν χωριστά, η εποχή μας μας θέλει όλους μαζί, αλληλέγγυους και συμπράττοντες, με μια αναζωογόννηση του κοινοτικού πνεύματος, της κοινωνικής μας ζωής. 
Από αυτή την κρίση δεν πρέπει να βγούμε ξεμοναχιασμένοι, παραδομένοι στην επέλαση του τρόμου αλλά αντάμα, πιο κοντά, με πιο ζωντανές κι ενεργές τις κοινότητες, την κοινωνία μας.
Στις απαρχές μιας τόσο επώδυνης άνοιξης, δημιουργούμε προϋποθέσεις για μια νέα άνοιξη!


Σύντομα νεότερα!

«Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού», 14 Μάη 2020 - ο πέμπτος γιορτασμός!

Κάθε 14 Μάη, από το 2016, γιορτάζουμε την «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού». Ένας εορτασμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού και την ανταπόκριση και την συμμετοχή σειράς πολυφωνικών σχημάτων και πυρήνων πολυφωνίας σε διάφορες πόλεις και χώρες. Κάθε πόλη οργανώνει τον δικό της γιορτασμό, με τον δικό της τρόπο, πάντα όμως με ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου, ενθαρρύνοντας και την ευρύτερη διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού. Φέτος ελπίζουμε να συμμετάσχουν ακόμη περισσότερες πόλεις και χώρες στον εορτασμό που είναι μια ευκαιρία να φέρνει νοερά κοντά τις διάσπαρτες εστίες λαϊκής πολυφωνίας από όλο τον κόσμο, μια άτυπη κοινότητα πολυφωνίας. Ο γιορτασμός της «Ημέρας» στην Αθήνα κάθε χρόνο έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή σε ομίλους και κόσμο. Φέτος θα ξεκινήσουμε από την πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη 14 Μάη, στις 5:30 μμ. Με μια μεγάλη πολυφωνική πατινάδα θα διασχίσουμε το κέντρο της Αθήνας, από την Ερμού, στο Μοναστηράκι, την Ανδριανού, το Θησείο (6:15 μμ) και από εκεί θα ανηφορίσουμε τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου για να καταλήξουμε στο άνδηρο Πικιώνη, στον Λόφο των Μουσών, στου Φιλοπάππου. Εκεί θα στήσουμε μια συμβολική εκδήλωση, αντίκρυ στην Ακρόπολη! Το κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε όλες τις πολυφωνικές παρέες της πόλης! Η γιορτή είναι αυτοοργανωμένη, με σεβασμό στο πολυφωνικό τραγούδι και τους χώρους που φιολοξενούν την γιορτή μας. Είναι από τις πιο όμορφες γιορτές της κοινότητας πολυφωνίας και αξίζει να την ζήσετε!

 

εικόνα από παλαιότερο γιορτασμό της "Ημέρας Πoλυφωνικού Τραγουδιού" και πάλι στο άνδηρο Πικιώνη, στου Φιλοπάππου

Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020, 21-24 Μάη

Το Πολυφωνικό Καραβάνι ταξιδεύει στα βόρεια! Σταθερό στις περιοδικές επιστροφές του, κάθε τρία χρόνια επιστρέφει στον Βώλακα Δράμας, με την τόσο όμορφη και ιδιαίτερη, γυναικεία πολυφωνία. Έτσι και φέτος! Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2020 ξεκινά την Πέμπτη 21 Μάη, με πρώτο σταθμό την Κερκίνη και τα Αναστενάρια. Από την επόμενη μέρα η βάση μας είναι ο Βώλακας και από εκεί, το Σάββατο 23 Μάη, περνάμε σε γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας, με την δική τους πολυφωνία. Την Κυριακή 24 Μάη παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, πραγματοποιώντας συναυλία σε πόλη που θα ανακοινωθεί σύντομα. Το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι συνδυάζει ανταμώματα, γλέντια, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές και μαθητεία, περιήγηση. Οι θέσεις των συνταξιδιωτών στα εποχιακά καραβάνια προορίζονται για μέλη των εργαστηρίων πολυφωνίας ή πολυφωνικών ομίλων, είναι σημαντική η ενεργή συμμετοχή στο τραγούδι, η διάδραση των διαφορετικών ειδών πολυφωνίας και όχι απλά η θέαση. Ο θέσεις είναι περιορισμένες λόγων μεταφορικών μέσων αλλά και της ανθρώπινης κλίμακας της δράσης (επισκέψεις σε σπίτια κλπ) και για αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής. Οριστικοποίηση συμμετοχών μέχρι 30 Απριλίου.

eικόνα από το προηγούμενο ταξίδι μας στον Bώλακα Δράμας - τον Μάιο του 2017
Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι και τότε - τώρα, από τις 21 ως τις 24 Μάη!

Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» στο «Μακάρι», 4 Απριλίου

Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» επιστρέφει στην μουσική σκηνή για τέταρτη φορά αυτή την περίοδο. Κάθε φορά με άλλη άγρα τραγουδιών, αυτή την φορά με πολυφωνίες της άνοιξης! Τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμο, Μουργκάνα, Ρίζα, Βούρκο, Χειμάρρα) αλλά και από όλες τις άλλες ελλαδικές και ελληνόφωνες πολυφωνίες (Βώλακας Δράμας, Κάτω Γαρούνας Κέρκυρας, ελληνόφωνα Κάτω Ιταλίας). Με τον ψυχωμένο τρόπο της «Χαονίας» που φέτος ταξιδεύει για 24ηχρονιά, προσκαλώντας νέους συνταξιδιώτες στα πανέμορφα τοπία του πολυφωνικού τραγουδιού. Σάββατο 4 Απριλίου, λοιπόν, η «Χαονία» στο «Μακάρι» (Ζωοδόχου Πηγής 125) – κάντε έγκαιρα κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων! Καλή αντάμωση!

ένα βίντεο από περασμένη εμφάνιση της "Xαονίας" στο "Μακάρι"!

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com