ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

Νέα

Από τις 5 έως και τις 7 Μάη 2023 ταξιδεύει το ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2023. Πρώτος του σταθμός, την Παρασκευή 5 Μάη, η συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου “Χαονία” στην έναρξη του 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΪΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. To Σάββατο και την Κυριακή., 6-7 Μάη, το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι ταξιδεύει στον Βώλακα Δράμας, σε ένα διήμερο με ανταμώματα, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, συλλογική μαθητεία κοντά σε υπέροχες, βιωματικές ερμηνεύτριες της πολυφωνίας του Βώλακα. Πρόκειται για την έκτη, διαχρονικά, αποστολή επιτόπιας έρευνας του Πολυφωνικού Καραβανιού στο ακρώριο χωριό, με πρώτη τον Μάρτιο του 2006 και πιο πρόσφατη τον Μάη του 2017. Η πανδημία καθυστέρησε τούτη την επιστροφή.

Συνέντευξη του ΄κυρατζή” του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρου Λαμπρίδη προς την Ελεάννα Ζιάκα, με ευρεία παρουσίαση του Πολυφωνικού Καραβανιού, δημοσιοποιήθηκε στην αλβανική εφημερίδα RESPUBLICA
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνει το διεθνές ενδιαφέρον για την δράση του Πολυφωνικού Καραβανιού. Αυτό εκδηλώνεται και δημοσιογραφικά, με εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια να το συμπεριλαμβάνουν στα ρεπορτάζ τους, να προετοιμάζουν ντοκιμαντέρ, να προτείνουν συνεργασίες. Ως Πολυφωνικό Καραβάνι κοινοποιούμε τις πιο ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες παρουσιάσεις, όπως ετούτη.
 
Πρόκειται για συνέντευξη του “κυρατζή” του Πολυφωνικού Καραβανιού στην Eleanna Ziakou που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στη αλβανική (& διαδικτυακή) εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας “RESPUBLICA”. ¨Ετσι κι αλλιώς, περιποιεί τιμή το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης μιας χώρας με τόσο ζωντανή πολυφωνία, όπως η γειτονική Αλβανία που έλκει συχνά τις επιστροφές μας, περισσότερο από είκοσι χρόνια τώρα. Αξία ιδιαίτερη όμως έχει η προσέγγιση της δημοσιογράφου, η ματιά της σε ένα θέμα που έχει ταλανίσει πολλούς στην γειτνίασή μας, με τόσο διαφορετικούς τρόπους και διαθέσεις.
 
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε πριν από πέντε μέρες και η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ευρύ σχολιασμό, ιδιαίτερα διαδικτυακά, σε μια εποχή που η πολυφωνία αποτελεί κεντρικό θέμα δημόσιου διαλόγου στην γειτονική Αλβανία, κυρίως γύρω από το θέμα της Iso-polyphony, της εγγραφής, δηλαδή, της αλβανικής πολυφωνίας στην UNESCO πριν από είκοσι χρόνια. Ο διαδικτυακός διάλογος, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, είναι ιδιαίτερα πυκνός και έντονος, επιβεβαιώνοντας την πρωτεύουσα θέση της πολυφωνίας για τον γείτονα λαό.

Για την Βούλα, για τα παιδιά που χάθηκαν

Ήταν 14 Δεκεμβρίου 2022 όταν το Πoλυφωνικό Καραβάνι διοργάνωσε Πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, για τα δύο χρόνια από την παγκόσμια αναγνώρισή του, με την εγγραφή του στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την πρώτη και μόνη από μέρους της Ελλάδας μέχρι τώρα. Στη σύναξη αυτή είχαν δηλώσει συμμετοχή δώδεκα πολυφωνικά σχήματα που στήριξαν και την εγγραφή και το πρόγραμμα ξεκίνησε υποσχετικά και γενναιόδωρα. Η εκδήλωση, όμως, τελείως απρόσμενα διακόπηκε, όταν η γυναίκα που έπαιρνε το τραγούδι με τα «Δελβινιώτικα», ένιωσε άξαφνα αδιαθεσία και χρειάστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το αναπάντεχο πρόβλημα υγείας ήταν κρίσιμο, υποβλήθηκε σε σοβαρή επέμβαση και έδωσε μια μάχη ζωής για, σχεδόν, ένα μήνα.

Ήταν 9 Γενάρη 2023 όταν η Παρασκευή Μπαϊμάκα, από τη Λιγοψά Ιωαννίνων, «έφυγε» για πάντα από κοντά μας. Oι δικοί της άνθρωποι, οι πολυφωνικές της συντροφιές, όλη η κοινότητα πολυφωνίας βυθιστήκαμε στο πένθος. Η Βούλα ήταν από τα πιο αγαπητά μέλη αυτής της κοινότητας, συμμετείχε παράλληλα σε σειρά πολυφωνικών σχημάτων, γεφυρώνοντας και σμίγοντας με την συμμετοχή της τις διαφορετικές παρέες, πρεσβεύοντας έμπρακτα και ουσιαστικά το αξιακό φορτίο του πολυφωνικού τραγουδιού. Με πολυφωνικά ήταν ο στερνός της αποχαιρετισμός στο τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, από όλους όσοι τραγούδαγαν μαζί της. Με πολυφωνικά θα τιμήσουμε και την μνήμη της, στους δύο μήνες από τον τόσο αναπάντεχο και πρόωρο χαμό.

Δευτέρα 13 Μαρτίου το Πολυφωνικό Καραβάνι προσκαλεί σε Πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, αφιερωμένη στη μνήμη της Βούλας Μπαϊμάκα. Η σύναξη διοργανώνεται σε συνεννόηση με την οικογένειά της και τις πολυφωνικές της συντροφιές – τα «Δελβινιώτικα», τις «Ωδές», τον Βαγγέλη Κώτσου - και θα συμμετέχουν όλοι όσοι συμμετείχαν και στη σύναξη του Δεκεμβρίου κι ακόμη περισσότεροι. Έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή τα πολυφωνικά σχήματα «Δελβινιώτικα», Κοσσοβίτσας, “Lot Kurbeti”, “Όμορφη Χειμάρρα», «Χαονία», “Ωδές», συλλόγου «Ιλισσός», τα Εργαστήρια Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Kέντρου Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης. Θα συμμετέχει και η Παραδοσιακή Χορωδία της Πανηπειρωτικής, σε διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, όπως επίσης η ηπειρώτικη κομπανία του Αντώνη Κακούρη.

Η σύναξη διοργανώνεται στον απόηχο της Ημέρας της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας την αλήθεια που επιβεβαίωσε με την πορεία της και η Βούλα, ότι η Πολυφωνία είναι γένους θηλυκού, τιμώντας και τις άλλες ανεπίστρεπτες γυναικείες μορφές που χάσαμε στο πολυφωνικό τραγούδι. Την κυρά Φρόσω Χαρίση, την Θεανώ Τζήμα, την Ανθούλα Κώτσου, την κυρά Μαρίνα Αγγελοπούλου, την Ανδριανή Μαγκώνη, την κυρά Όλγα Μπίκα…

Την σύναξη αυτή την χρωστάμε στην ίδια την Βούλα που μας ζήταγε, ξανά και ξανά, από το νοσοκομείο να ολοκληρωθεί η σύναξη που τότε διακόπηκε. Δεν θα είναι γιορτή, πόσο μάλλον τέτοιες μέρες συλλογικού πένθους, αλλά εκδήλωση μνήμης και τιμής, με τον τρόπο που τραγουδά τον πόνο και την γυναίκα το πολυφωνικό τραγούδι. Και για αυτό, τέτοιες μέρες, θα είναι αφιερωμένη και στα παιδιά και σε όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν στα Τέμπη, σε αυτή την απίστευτη τραγωδία – έγκλημα.

Η σύναξη διοργανώνεται  την Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 7 μμ, με ελεύθερη είσοδο, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην οδό Κλεισθένους 15, στον 7ο όροφο. Διοργανώνεται από το Πολυφωνικό Καραβάνι και, ως συνέχεια της εκδήλωσης της 14ης Δεκεμβρίου, με την στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ας είμαστε όλοι εκεί! Τιμώντας και μνημονεύοντας με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού.

 

 

 

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6973 342 113

 

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ξεκινούν τα σεμινάρια ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ στο ΚΕΜΦΑ (Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος), για την περίοδο 2023-2024

 
Το πολυφωνικό τραγούδι θα αντηχήσει σήμερα στην καρδιά της πόλης, στην καρδιά των μουσικών που σμίγουν στην μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των καλλιτεχνών που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλοηος "ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ". Aνάμεσα σε πλήθος σχημάτων και ερμηνευτών, σε μια συναυλία που ξεκινά παό τις 4 μμ και θα φτάσει σχεδόν τα μεσάνυχτα, γύρω στις 9 το βράδυ τραγουδά το πολυφωνικό σύνολο "ΧΑΟΝΙΑ" μαζί με μέλη από το Εργαστήρι Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ! Το πολυφωνικό τραγούδι θα ακουστεί σε μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν διοργανωθεί στο κέντρο της Αθήνας. Καλή αντάμωση απέναντι από το Θέατρο ΡΕΞ σήμερα

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com