ΛΑΓΓΑΒΙΤΣΑ 1999 - Ένα αξέχαστο γλέντι
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΩΝ ΦΩΝΩΝ
 
 
Η 1η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιoύ (1999) είχε τριήμερη διάρκεια. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της εξαπλωνόταν σε Πωγώνι και περιοχή Φιλιατών, με τις βασικές συναυλίες να πραγματοποιούνται σε Δελβινάκι (η έναρξη), Κτίσματα και Φιλιάτες (παράλληλα, την ίδια ώρα!) και Πλαίσιο (το κλείσιμο). Η Συνάντηση περιλάμβανε και επιστημονική διημερίδα και προβολές αλλά και μικρά "αυτοσχέδια" γλέντια στις διαδρομές.
 
Η διαδρομή από το Πωγώνι στο Φιλιάτι, από τους φιδίσιους δρόμους της εποχής, δεν ήταν και ό,τι πιο ξεκούραστο για τους πιο ηλικιωμένους συνταξιδιώτες, τα μέλη των "ιστορικών πολυφωνικών ομίλων. Για αυτό είχαμε προβλέψει μικρές στάσεις, να παίρνουμε ανάσες για το ταξίδι αλλά και για να χαιρόμαστε τους τόπους που διαβαίναμε. Η μια στάση ήταν στο Άνω Παρακάλαμο, καλωσόρισμα από το πολυφωνικό του Παρακαλάμου. Η επόμενη στάση, στις πηγές της Λαγγάβιτσας.
 
Η Λαγγάβιτσα είναι, ουσιαστικά, μια είσοδος από τα Γιάννενα στη Θεσπρωτία στις παρυφές της Μουργκάνας και μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Ήπειρο. "Μάνα του νερού' τη λένε αλλιώς κι είναι, όντως, μες στα γάργαρα νερά και τις πηγές. Σταματήσαμε με τα αυτοκίνητα να "ξεπιαστούνε" οι ταξιδιώτες, να χαρούνε τον τόπο, να πιούμε και κανένα τσίπουρο για το καλωσόρισμα στη Θεσπρωτία. Κι εκεί που είχαν κάτσει κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια, τελείως ανυποψίαστοι, άξαφνα άκουσαν κλαρίνο να έρχεται από εκεί που έρχονται και τα νερά, από τις πηγές! Θυμόμαστε ακόμη το πολύστομο "ααα" και τα βλέμματα να γυρίζουν σαν μαγνητισμένα προς τις πηγές. Και από εκεί να ξεπροβάλει η κομπανία του Κώστα Βέρδη σε μια αξέχαστη στιγμή! Ακούγαμαν μοιρολόι και σκάρο σαν υπνωτισμένοι! Και ξεδιψάγαμαν δίπλα στις πηγές με την γάργαρη ηπειρώτικη μουσική παράδοση, με μερικούς από τους καλύτερους δεξιοτέχνες της!
 
Mέσα σε δύο λεπτά ξεκίνησε και ο χορός! Εκείνοι που πρωτοστατούσαν στα τραγούδια, σέρνανε και το χορό! Ήταν ευκαιρία να σμίξουν πρώτη φορά σε χορό, μέλη από διαφορετικά σχήματα, όπως η κυρά Ανθούλα και κυρά Σοφία από τα Κτίσματα με την κυρά Έλλη από τους Δρυμάδες της Χειμάρρας! Αλλά και άλλοι φίλοι, όπως στην εικόνα που εμπρός χορεύει ο καθηγητής Λαογραφίας και επιστημονικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Βασίλης Νιτσιάκος, τον κρατά ο κυραντζής του Καραβανιού που, από την μεριά έχει τον αξέχαστο σκηνοθέτη Στράτο Στασινό αλλά και τον Γιώργο Τζώρτζη, τον γνωστό ρεμπέτη, ηπειρώτη στην καταγωγή! Ανεκτίμητες οι μνήμες από τέτοιες στιγμές από το μεγάλο ταξίδι των φωνών....
 
 
 
 
 
 
"Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι
Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού
 
"ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΗ-ΦΩΝΙΑ" 2020
Από τον Νoέμβριο 2020 μέχρι και τον Μάρτιο 2021, σχεδόν καθημερινά, διαδικτυακή προβολή υλικών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Bίντεο, ήχοι, φωτογραφίες, τραγούδια, δημοσιεύσεις, μελέτες - κάθε μορφής υλικά, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης των υλικών του Αρχείου.
 
 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com