ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 2001
ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΟΚΑΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ...
 
 
Η φωτογραφία με τις κυράδες από την Άνω Δερόπολη είναι μια από τις πλέον εμβληματικές για το μεγάλο ταξίδι των φωνών. Σε πόσες αφίσες και εκδόσεις δεν έχει συμπεριληφθεί. Ευκαιρία, όμως, να μοιραστούμε τι απεικονίζει μέσα μας, τι ιστορίες κομίζει πίσω της.
 
Αγία Μαρίνα, ακριτικό χωριό του Πωγωνίου, στη γραμμή των συνόρων. Για την ακρίβεια, το ελλαδικό κομμάτι του χωριού Κοασοβίτσα που, μετά τη χάραξη των συνόρων το 1923, ανήκει στην Αλβανία. Ένα χωριό που η χάραξη των συνόρων έκοψε στη μέση. Τo 2000 το χωριό έζησε μια τεράστια συμφορά. Από εκεί πέρασε η τεράστια πυρκαγιά που άφησε πίσω της επτά νεκρούς στο χωριό και δεκαεννιά συνολικά στην Ήπειρο.
 
Αγία Μαρίνα 2001, έντεκα μήνες μετά την πυρκαγιά. Η 3η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού συμπεριλαμβάνει στους σταθμούς της το χαροκαμμένο χωριό. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, όλα καμμένα! Κι εκεί να μας καρτεράνε άνθρωποι βουβοί, πιο βαριοί κι από τα βουνά μας. Πίσω από την πλατεία ξεπρόβαλαν οι κυράδες που ήρθανε με τα πόδια, από τον παλιό δρόμο, που ένωνε Κοσοβίτσα και Aγία Mαρίνα, περνώντας τα σύνορα δίχως διατυπώσεις, με τον παλιό τρόπο. Από τον Παρακάλαμο έφτασε εκείνη την ώρα το πολυφωνικό του με πουλμανάκι του Δήμου Άνω Καλαμά. Και μαζί μας, από το Δελβινάκι, είχανε έρθει οι Αλβανοί "Nέοι του Αργυροκάστρου", οι Σέρβες MOBA, η "Χαονία". Πέντε όμιλοι, ο ένας καλύτερος από τον άλλον! Μαζί με όσους ταξίδεψαν μαζί μας, είμασταν περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού.
 
Ξεκινήσαμε με το πολυφωνικό του Παρακάλαμου που είχε ετοιμάσει ένα πολυφωνικό μοιρολόι για την χαροκαμμένη Αγία Μαρίνα. Τα μάτια απασφαλίστηκαν! Ποιο μάτι δεν δακρυσε κείνη την ώρα... Και μετά η συγχωριανή τους από την άλλη πλευρά των συνόρων, η κυρά Ευτέρπη από την Κοσοβίτσα μαζί με τις άλλες κυράδες από το Σελλειό, τον Λόγγο, τη Σωτήρα. Και ο "Αριάνης", o πασίγνωστος στην Αλβανία Arian Sehu, με τους Αργυροκαστρίτες και οι αηδονολαλούσες κοπελιές από το Βελιγράδι κι οι παθιασμένοι νέοι της "Χαονίας" που τρέχανε για όλα.
 
Πάντα ήταν έγνοια μας να δίνουμε πνοή στα χωριά των σινόρων! Μόνο που εκείνη τη φορά, αυτά που νιώσαμε ανάμεσα στους χαροκαμμένους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας,θα φέρνουν πάντα μια υγράδα στη μνήμη μας, επιβεβαιώνοντας πόσο το πολυφωνικό τραγούδι συνομιλεί με την ψυχή και τον πόνο, όντας δάκρυ αλλά και βάλσαμο. Από εκεί βγήκε μια εικόνα σύμβολο! Μόνο που πίσω της είναι ακόμη σημαντικότερες, ανεξίτηλες για τους συνταξιδιώτες του Πολυφωνικού Καραβανιού.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι
Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού
 
"ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΗ-ΦΩΝΙΑ" 2020
Από τον Νoέμβριο 2020 μέχρι και τον Μάρτιο 2021, σχεδόν καθημερινά, διαδικτυακή προβολή υλικών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Bίντεο, ήχοι, φωτογραφίες, τραγούδια, δημοσιεύσεις, μελέτες - κάθε μορφής υλικά, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης των υλικών του Αρχείου.
 
 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com